Itthon

7 pontból álló LMBTQ-törvénycsomag kerül a magyar országgyűlés elé

fotó: Facebook / a politikus hivatalos Facebook-oldala

Barabás Richárd, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke bejelentette, hogy pártja Szivárvány-csomagot nyújt be a magyar országgyűlésnek, amelynek többek között része az azonos nemű párok házasságkötése, a jogi nem- és névváltoztatás lehetősége, valamint az örökbefogadás kérdése is.

Ahogy a politikus a posztjában írja, ötszázezer LMBTQ ember él az országban, de ez a szám több millió azokkal együtt, aki szeretik, becsülik és tisztelik az LMBTQ családtagjaikat, barátaikat. Ezeknek az embereknek pedig nem az jut eszébe, hogy üldözni, eltiporni, megszégyeníteni kell azt, aki más.

Barabás Richárd szerint ráadásul nehéz idők jönnek, amikor „az Orbán-kormány tagjai vádaskodni, csúsztatni és összemosni fognak, a közösségünket támadják, minket pedig céltáblának használnak, hogy riadalmukban így tereljék el saját bűneikről a figyelmet.”

A benyújtandó Szivárvány-csomag 7 pontja:

1) A Gyermekvédelmi törvény 2021-es módosításából vegyük ki azokat a passzusokat, amelyek alkalmasak a melegek megbélyegzésére.

2) Valósítsuk meg az azonos nemű párok házasságkötéséhez szükséges jogszabályi környezetet a teljes és megkülönböztetésmentes jogegyenlőség biztosításával.

3) Teremtsük meg a házasságon kívüli párkapcsolatban élők közös gyermekké fogadásának jogi lehetőségét.

4) Állítsuk vissza az Egyenlő Bánásmód Hatóság közjogi függetlenségét; valamint hozzunk létre LMBTQI-ügyekért felelős főosztályt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalán belül.

5) Biztosítsuk a jogi nem- és névváltoztatás lehetőségét. Dolgozzunk ki önmeghatározáson alapuló, gyors, átlátható és hozzáférhető eljárásrendet a nem jogi elismerésére.

6) Lépjünk fel az LMBTQI-diákokat érő iskolai bántalmazás minden formája ellen, valamint tegyük a közoktatás részévé az LMBTQI-kérdéskörrel kapcsolatos társadalmi érzékenyítést és társadalmi párbeszédet.

7) Alkossunk nemzeti szintű országos LMBTQI-stratégiát, e folyamat részeként hozzunk létre rendszeres egyeztető fórumot az LMBTQI-szervezetekkel.

 

A politikussal korábban készített interjúnk ide kattintva olvasható.

„Egy életünk van és jogunk van hozzá, hogy kiteljesedjünk benne”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin