Hírek

Betilthatják a popperst Ausztráliában

Szeptember 14-én az ausztrál egészségügyi minisztérium illetékes szerve, a Therapeutic Goods Administration (TGA) a poppers betiltása mellett foglalt állást. Javaslatuk szerint a méreganyagok osztályozása szerinti nemzeti listán a poppers a heroinnal kerülne azonos csoportba.

Ennek megfelelően törvénytelenné válik az árusítása, birtoklása, használata is, büntetési tétele szövetségi államonként azonban eltérő lehet. A hivatal október 11-ig várja az állampolgárok észrevételeit a kérdésben, és már most sokan a betiltás visszavonására buzdítanak.

A döntés egyik oka, hogy a korábban főleg a meleg férfiak drogjaként számon tartott poppers használata jelentősen megugrott a teljes lakosságon belül. A figyelem akkor irányult a szer felé, amikor megnövekedett Ausztráliában a poppers okozta tartós látáskárosodások száma.

LMBTQ aktivisták most éppen amiatt támadják az egészségügyi hivatalt, hogy miért csak akkor lépett, amikor egyre több heteroszexuális lakos egészsége került veszélybe. Szerintük a betiltás helyett sokkal inkább a szer gyártását és hozzáférését kellene szabályozni, és megfelelő közegészségügyi felvilágosítással kellene kiegészíteni.

Az Egyesült Királyságban 2016-ban már megpróbálkoztak a szer betiltásával. A kormány azonban visszavonulót fújt, amikor több parlamenti képviselő is nyilvánosan kijelentette, hogy ők is rendszeresen használnak popperst.

 

 

 

 

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Lelkes támogató apukák kerestetnek előbújásnapi videóhoz

Next post

Melegek a XVIII. század Angliájában - A Molly-házak és Mother Clap