Hírek

Betilthatják a popperst Ausztráliában

Szeptember 14-én az ausztrál egészségügyi minisztérium illetékes szerve, a Therapeutic Goods Administration (TGA) a poppers betiltása mellett foglalt állást. Javaslatuk szerint a méreganyagok osztályozása szerinti nemzeti listán a poppers a heroinnal kerülne azonos csoportba.

Ennek megfelelően törvénytelenné válik az árusítása, birtoklása, használata is, büntetési tétele szövetségi államonként azonban eltérő lehet. A hivatal október 11-ig várja az állampolgárok észrevételeit a kérdésben, és már most sokan a betiltás visszavonására buzdítanak.

A döntés egyik oka, hogy a korábban főleg a meleg férfiak drogjaként számon tartott poppers használata jelentősen megugrott a teljes lakosságon belül. A figyelem akkor irányult a szer felé, amikor megnövekedett Ausztráliában a poppers okozta tartós látáskárosodások száma.

LMBTQ aktivisták most éppen amiatt támadják az egészségügyi hivatalt, hogy miért csak akkor lépett, amikor egyre több heteroszexuális lakos egészsége került veszélybe. Szerintük a betiltás helyett sokkal inkább a szer gyártását és hozzáférését kellene szabályozni, és megfelelő közegészségügyi felvilágosítással kellene kiegészíteni.

Az Egyesült Királyságban 2016-ban már megpróbálkoztak a szer betiltásával. A kormány azonban visszavonulót fújt, amikor több parlamenti képviselő is nyilvánosan kijelentette, hogy ők is rendszeresen használnak popperst.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin