Egészség

Tartós látáskárosodást okozhat a poppers

Tartósan károsíthatja a látást a poppers használata – ezt állítja a tanulmány, amelyet a nagy-britanniai Cheltenham Kórház nemrég publikált. A kutatás során 12, egyenként 31 és 59 év kor közötti férfi tüneteit vizsgálták, akik a folyadék használatát követően homályos látásra, valamint a látómezejükben tapasztalt vakfoltokra panaszkodtak.  Legtöbbjük teljesen felépült, de csak azután, hogy felhagyott használatával.

A készítmény elsősorban partidrogként és a szexuális együttlét élményét fokozó készítményként népszerű. Orrlyukon keresztül történő felszippantását követően kellemes melegség, eksztázis önti el az ember testét, csökken a vérnyomás és elernyednek az izmok – ide értve a záróizmokat, emiatt is különösen népszerű a melegek körében.

hirdetés

A kutatócsoport vizsgálata azonban arra jutott, hogy a rendszeres használat, akár visszafordíthatatlanul is roncsolhatja a retinát, ezáltal látáskárosodást okozva. Fő okozóként az izopropil-nitrát alkotóelemet nevezték meg.

Nem ez az első alkalom a poppers történetében, hogy orvosi vizsgálat valamely hozzávalóját az emberi szervezetre károsként határozta meg. 2006-ban az izobutilént kellett lecserélni benne, mert kiderült, hogy rákkeltő – akkor azt a hozzávalót cserélték pont az imént említett izopropil-nitrátra.

Magyarországon a poppers legálisan rendelhető és vásárolható, elsősorban szexshopokban.

Hozzászólások

Previous post

Budapest Art Week – iránytű a képzőművészet feltérképezéséhez

Next post

Érkezik a HYPERSPACE 2017