Kultúra

Bemutatják Pakisztánban a transznemű nőről szóló díjnyertes filmet

 

A cannes-i filmfesztiválon két díjat nyert Joyland című filmet mégis bemutatják Pakisztánban – írja a CNN.

A film egy pakisztáni transznemű táncosnő és egy háttértáncos szerelméről szól. A film főszereplője, Alina Khan valóban transznemű színésznő. A cannes-i győzelem ellenére az országban múlt héten betiltották a bemutatását, mivel sok panasz érkezett a kormányhoz a filmmel kapcsolatosan.

Most azonban Salman Sufi kormányzati tanácsadó megosztotta Twitteren, hogy a cenzortanács felülvizsgálta az ügyet és zöld utat adott a filmnek: „A szólásszabadság alapvető jog, és azt a törvény keretein belül biztosítani kell.” A bizottság egyik tagja elmondta az Al Jazeerának, hogy a film nyelvezete miatt apró változtatásokat kértek a készítőktől és csak felnőtteknek ajánlják az alkotás megtekintését. Sufi szerint „a kritikusoknak és a filmkészítőknek ugyanolyan joguk van álláspontjuk bemutatására”.

Mindezek ellenére Pandzsáb tartományban nem lehet majd a mozikban megnézni Saim Sadiq filmjét, mivel a tartomány úgy döntött, hogy túl sok panasz érkezett hozzájuk.

A Joyland az első pakisztáni alkotás, amely díjat nyert Cannes-ban, és a Queer Pálma mellett az Un Certain Regard díjat is elnyerte, valamint Pakisztán ezt a filmet küldi az Oscar-gálára is. Az Amerikai Filmakadémia szabályai szerint a filmnek legalább hét napig láthatónak kell lenni moziban november 30 előtt, hogy hivatalossá váljon a jelölése.

A film executive producere a Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista, Malála Júszafzai. Pakisztán Emberi Jogi Bizottsága korábban már elítélte a film betiltását, úgy vélik, a pakisztáni embereknek joguk van eldönteni, melyik filmre ülnek be.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin