Kultúra

Pakisztáni transz dráma nyert Cannes-ban

 

Saim Sadiq rendező Joyland című filmje nyerte a legjobb LMBT témájú filmnek járó díjat Cannes-ban. Az egy transznemű táncosnőről szóló dráma az erősen patriarchális, muszlim Pakisztán társadalmi viszonyaiba enged bepillantást. A Joyland az első pakisztáni versenyfilm a fesztivál történetében, ami ráadásul most a Queer Pálma mellett a fiatal, innovatív tehetségekre fókuszáló Un Certain Regard kategóriában is elnyerte a zsűri díját.

Bár a Queer Pálma díját 2010 óta ítéli oda egy független zsűri, a cannes-i fesztivál vezetősége még azt sem engedi meg, hogy az a rendezvény főépületében, a Palais du Festivalban képviselje magát. „Elszomorít, hogy a fesztivál még mindig milyen elutasító a Queer Pálmával”nyilatkozta a francia rendező, Catherine Corsini, a zsűri elnöke az AFP-nek.

 

 

A Joyland már csak azért is okozhatott meglepetést Nyugaton, mert sokan most csodálkoztak rá arra, hogy a muszlim ország jogi védelmet biztosít a transzneműek számára a diszkrimináció ellen. Pakisztán 2009-ben jogilag is elismerte a harmadik nemet, 2018-ban pedig kiállították az első transznemű útlevelet. A sajátos helyzetről a rendező, Saim Sadiq így beszélt egy interjúban:

“Pakisztán nagyon skizofrén, szinte bipoláris. Egyrészt természetesen most is tetten érhető az előítélet és akár az erőszak is egy bizonyos közösséggel szemben, de ugyanakkor ott van ez a nagyon is progresszív törvény, amely mindenki számára lehetővé teszi, hogy azonosulhasson a saját nemével, és egy harmadik nemet is elismer.”

 

 

 

Transznemű nő írt történelmet az ENSZ-ben a pakisztáni delegáció tagjaként

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb