Nagyvilág

Bekéretik az orosz nagykövetet Kanadában a homofób posztok miatt

 

Mélanie Joly kanadai külügyminiszter kérésére bekéreti Oleg Sztyepanov orosz nagykövetet a szövetségi kormány, mivel a kanadai orosz nagykövetség folyamatosan gyűlöletkeltő tweeteket posztol – írja a National Post. Az LMBTQ-közösség ellen irányuló üzenetek alig egy héttel az amerikai melegbárban elkövetett lövöldözést követően jelentek meg.

A külügyminisztérium szóvivője mélységesen elítélte az orosz gyűlöletpropagandát: „Ez támadás az elfogadás és tolerancia kanadai értékei ellen. Joly miniszter utasította a minisztériumot, hogy hívják be az orosz nagykövetet és ezt közöljék vele.”

Az orosz nagykövetség odáig ment, hogy célba vették a nyíltan leszbikus Pascale St-Onge-t is, aki Kanada sportügyi minisztere, valamint Quebec gazdasági fejlesztéséért felelős minisztere. Azt írták a neki címzett tweetjükben, hogy „vizsgálja felül”, „hogyan jelenik meg a világban”. Mindezt az 1918-ban kivégzett Romanov-család képével illusztrálták. Kitettek egy áthúzott szivárványzászlót is azzal az üzenettel, hogy „a család egy férfiból, egy nőből és a gyerekekből áll”.

Nem tolerálják az oroszokat

„Az orosz homofób propagandát nem látjuk szívesen. Az LMBTQ2+ emberekkel való bánásmód Oroszországban szégyenletes és az alapvető emberi jogok elleni támadásnak minősül” – fogalmazott St-Onge a nagykövetségnek küldött válaszában. A miniszter kikérte magának, hogy ilyen támadás érje olyan oroszoktól, akik kanadai területen élnek.

Azóta is folyamatosak a felháborító tartalmú bejegyzések a nagykövetség Twitter oldalán. Ezek akkor kezdődtek, amikor az orosz Duma elfogadta a „melegpropagandára” vonatkozó szigorítást a múlt héten.

Egyes kanadai diplomaták sokkal kevésbé udvariasan reagáltak az orosz propagandára. Egy hírszerzőként dolgozó korábbi diplomata például azt írta válaszul a követségnek, hogy „ez itt a kanadai #2SLGBTIA+ közösség. B*szódjatok meg!”  Garry Keller, a korábbi külügyminiszter egykori főtanácsadója pedig szintén azt javasolta a Kanadában tartózkodó orosz diplomatáknak, hogy folytassanak szexuális aktust saját magukkal.

A német nagykövetség is szinte azonnal reagált. Egyik biszexuális munkatársuk, aki leszbikus feleségével és gyermekeikkel él Kanadában, szivárványzászlóba öltöztetett babakocsival fényképezkedett az orosz nagykövetség épülete előtt. A nagykövetség hivatalos Twitteroldalán pedig ezzel a szöveggel tették közzé a képet: „személyesen gondoskodunk arról, hogy Oroszország Kanadában meghallja (és lássa) az üzenetet: Az (LMBTQ) családok családok, az (LMBTQ) jogok emberi jogok!”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin