Itthon

„Azt tanácsolták, inkább hallgassak róla, hogy meleg vagyok” – Számít a történeted!

A Nyitottak vagyunk november óta futó kampánya azt kívánja megmutatni, hogy mindenkit csak a tettei és teljesítménye alapján kellene megítélni. Ehhez a tudomány, a kultúra, a sport és az üzlet területéről mutatják be olyan emberek sorsát, akik nehezített helyzetből értek el eredményeket.

Mert azok, akik valamilyen szempontból hátrányosabb helyzetű csoportokhoz tartoznak, általában ritkábban láthatóak a nyilvánosság előtt. Így most a szamitatorteneted.hu oldalon várják mindazok történeteit, akik magukra ismernek. A kampányban több kollégánk is megosztotta a saját útját. Most Waliduda Dánielét olvashatjátok.

 

 

Mit értél el és miért?

Három álmom volt középiskolásként: a magyar államigazgatásban, az Európai Parlamentben és az ENSZ-nél dolgozni. Bár utóbbi egyelőre nem jött össze, az előbbi kettő igen: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Oktatási Hivatal, valamint EP-képviselő mellett gyakornok, majd asszisztens. Mindezt úgy, hogy kollégáim előtt nem kellett titkolnom: meleg vagyok. Az elfogadó környezet hatására még jobb, még lelkesebb munkatárs lettem és általa újabb embereket ismertem meg, még több helyre jutottam el és több lehetőség tárulkozott fel előttem: lehetőségem nyílt LMBTQ-projektekben is részt venni (EuroGames 2012, Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség, Humen Magazin), amely által nemcsak közösségemet, de saját magamat is jobban megismertem. Ez az út azóta is tart.

Voltak olyan dolgok, amelyek akadályoztak az utad során? Hogyan lendültél túl ezeken?

Voltak időszakok és helyzetek, amikor azt tanácsolták, inkább hallgassak róla, hogy meleg vagyok. Féltésből mondták ezt: nem akarták, hogy emiatt diszkrimináljanak egy munkahelyen, akár el is veszítsem az adott munkát, vagy később máshol amiatt ne tudjak elhelyezkedni, mert tudják rólam, hogy meleg vagyok. Én azonban ekkor már olyannyira harmóniában voltam önmagammal és a szexuális orientációmmal, hogy nem hallgattam ezekre a hangokra, nem voltam hajlandó visszalépni és újra titkolódzásra kényszeríteni magamat.

Mit mondanál a fiatalabbkori önmagadnak biztatásul?

Bíztatnám rá, hogy ne féljen önmagát adni. Álljon ki magáért, legyen büszke rá, hogy meleg. Merjen megvenni egy rózsaszín pulóvert, ha tetszik neki (és hordja is!), ha rákérdeznek, hogy van e barátnője, nyugodtan mondja azt, hogy nincs, mert a fiúk érdeklik. Legyen büszke arra, hogy meleg, hogy az LMBTQ-közösség tagja, mert ez a közösség a maga hibáival együtt is fantasztikus, rengeteg értékes embert adott a világnak. Ismerkedjen meg vele jobban. Olvasson, nézzen kapcsolódó filmeket, sorozatokat, találkozzon és beszélgessen emberekkel, mert ezáltal idővel rájön, hogy ha választhatna sem akarna máshova tartozni.

 

Ha megosztanád a saját történtedet, a szamitatorteneted.hu oldalon te is csatlakozhatsz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin