Itthon

Káros a magyar gazdaságra a kormány homofóbiája

Négy ország, Románia, Lengyelország, Ukrajna és Magyarország áll a középpontjában annak a kutatásnak, amelynek eredményeit nemrég tette közzé az Open For Business.

A vizsgálódás középpontjában az állt, milyen hatása van a gazdaságra egyik oldalon az LMBT+ emberekkel szembeni diszkriminációnak, másik oldalon pedig a közösség iránti befogadásnak.

A kutatás eredménye egyértelműen jelzi, érdemes nyitottnak lenni. Azok az országok, amelyek az LMBT+ embereket tiszteletben tartó jogszabályokkal rendelkeznek, gazdaságilag sikeresebbek. Nem csoda, hiszen a kevésbé nyitott régiókból egyre több képzett szakember távozik elfogadóbb társadalmakba, valamint a közép- és kelet-európai országok külföldi befektetési lehetőségektől esnek az LMBT+ közösség ellen irányuló diszkrimináció miatt.

Hogy számokat is említsünk: az LMBT+ emberek elleni diszkrimináció Romániában éves szinten a GDP 1,75 százalékába kerül. Ezzel szemben a négy említett országban az LMBT+-jogok és azok védelmének mindössze 10 százalékos növelése egy főre lebontva akár 3100 eurós (több, mint egymillió forintos) GDP-növekedéssel járhatna.

Az Open For Business felmérést készített a régió közel 200 vállalatát képviselő humánerőforrás-szakemberek körében a munkahelyeken megvalósuló LMBT+-elfogadás jelenlegi helyzetének megismerése érdekében. A vállalatok több, mint fele, 57 százaléka számolt be arról, hogy elkötelezett, vagy rendkívül elkötelezett a sokszínű és inkluzív munkaerő iránt. Érdemes is, hiszen az LMBT+-befogadó cégek gazdaságilag jobban teljesítenek riválisaiknál.

 

 

Az LMBT+ emberek elleni diszkrimináció a magyar gazdaságra is jelentős hatással van.

A diszkrimináció költsége idehaza éves szinten mintegy 63,9-96,9 milliárd forint, amely a hazai GDP 0,14-0,23 százaléka. De az LMBT+ emberek megkülönböztetése egészségügyi egyenlőtlenségeket is eredményez: e közösségekben ugyanis elterjedtebb a depresszó, valamint a HIV, ami jövedelem- és termelékenységvesztéshez vezet, amely évente 690 millió – 2,1 milliárd forintban határozható meg. Emellett az LMBT+ munkavállalók elleni diszkrimináció 63,2 – 94,8 milliárd forintnyi bérszakadékot is mutat.

A kutatás eredményei azt igazolják, hogy a nyitott és sokszínű társadalmak jobban támogatják a gazdasági növekedést, a szexuális irányultság vagy a nemi identitás alapján történő megkülönböztetés pedig ronthatja a hosszú távú gazdasági kilátásokat. A befogadó vállalatok sokkal inkább képesek bevonzani és megtartani a tehetséges munkavállalókat, fogékonyabbak az innovációra, valamint az ügyfélhűség, illetve az erős márka kiépítése jellemzőbb az esetükben. Ezek szintén fokozzák a pénzügyi teljesítményt. Ezzel szemben azok a helyi vállalkozások, melyek a globális piacra szeretnének belépni, hátrányba kerülnek, ha kirekesztően működnek.

Az LMBT+ személyekkel szembeni diszkrimináció hozzájárul ahhoz, hogy a közép- és kelet-európai országok szakképzett munkavállalóit a nyitottabb nyugati országok elszívják. Ez a tendencia pedig állandó küzdelmet jelent a vállalati munkaerő-toborzók számára, és hozzájárul a régió versenyképességének, innovációjának csökkenéséhez. A vizsgált régió munkaadóinak a fiatal tehetségek esetében nemcsak a helyi munkaadókkal kell versenyezniük, hanem azok számára is vonzónak kell tűnniük, akik Nyugat-Európában, esetleg más, magasabb fizetést, valamint sokszínűbb környezetet kínáló helyekben gondolkodnak.

Az Open For Business felmérésében Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója és a Nyitottak vagyunk igazgatótanácsának elnöke beszélt a sokszínűségről. Többek között elmondta „minél sokszínűbb csapataink vannak, annál kreatívabbak lehetünk, és így annál jobb dolgokat csinálhatunk…a kutatások szerint, a sokszínű csapatok eredményei jobbak, és tulajdonképpen ez a végső cél.

A kutatásról és az Open For Business közösségéről

A Magyarországra, Lengyelországra, Romániára és Ukrajnára koncentráló tanulmányt az Open For Business készítette. Adatelemzéseket, esettanulmányokat, valamint a négy ország 190 vállalkozásának sokszínűségét és befogadását felmérő kutatás eredményeit dolgozza fel.

Az Open For Business globális vállalatok koalíciója, amely szerint az inkluzív és sokszínű társadalmak nagyobb hasznára vannak az üzleti világnak, és jobban szolgálják a gazdasági növekedést. A koalíció célja az LMBT+ személyek jogainak globális előmozdítása. Az Open For Business valamennyi koalíciós partnere mélyen elkötelezett saját munkahelyén a sokszínűség és az elfogadás iránt, és aggodalommal tölti el őket, hogy LMBT+- ellenes politikák terjednek számos olyan országban, ahol tevékenyek.

Borítókép: Balogh Zoltán, MTI

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin