Itthon

Az ügyészség szerint vizsgálnia kell a rendőrségnek a náci karlendítést a pride felvonuláson

Homofób skandálások és náci karlendítés miatt tett a Háttér Társaság feljelentést a 2021-es, harmincezer résztvevőt vonzó Budapest Pride Felvonulás ellentüntetőinek magatartása miatt. A rendőrség lesöpörte a feljelentést, azonban az ügyészség helyt adott panasznak, és a rendőrséget újbóli kivizsgálásra utasította.

A 2021-es Pride felvonulás résztvevőit maroknyi feketébe öltözött ellentüntető várta a Fővám térnél kihelyezett kordonok mögött. “Takarodjatok, mocskos buzik!” – skandálták, volt köztük, aki eközben náci karlendítést is tett, ahogyan több hírportál is rögzítette. A közhiedelemmel ellentétben a közösség tagja elleni erőszak, azaz a gyűlölet-bűncselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy az elkövetők az áldozatot fizikailag bántalmazzák, elég, ha az adott cselekmény alkalmas arra, hogy az áldozatokban riadalmat keltsen. Az ellentüntetők kinézete, a homofób bekiabálások és a náci karlendítés együttesen pedig igenis alkalmas erre.

A felvonulást szervező Budapest Pride jelzése alapján ezért a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak miatt. A rendőrség azonban a feljelentésben foglaltakat figyelmen kívül hagyva arra a következtetésre jutott, hogy az ellentüntetők nem követtek el bűncselekményt. A téves értelmezés miatt a Háttér Társaság az ügyészséghez fordult, amely helyt adott a panasznak, és megerősítette, hogy a rendőrség törvénysértően utasította el a feljelentést. Kifejtik, hogy az ellentüntetők magatartása felveti a közösség tagja elleni erőszak gyanúját, ezért a rendőrségnek le kell folytatni a nyomozást az ügyben.

Az ellentüntetők gyakran a szólásszabadság jogára hivatkoznak, de a magyar jog egyértelmű: a szólásszabadság joga nem terjed ki más emberek és csoportok méltóságának megsértésére, mások megfélemlítésére. Üdvözöljük, hogy az ügyészség helyt adott a panaszunknak, és bízunk benne, hogy a rendőrség hathatós fellépésének köszönhetően a július 23-i Pride Felvonuláson hasonló félelemkeltő, jogellenes magatartásokra már nem fog sor kerülni” – mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Az idei Budapest Pride felvonulásra július 23-án, szombat délután kerül sor, vadonatúj útvonalon!

Bejelentették az idei Budapest Pride Felvonulás útvonalát

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb