Hírek

Az orlandói áldozatok emlékére harcol a bokszoló

A világ első számú bokszolói között számon tartott Orlando Cruz az első nyíltan meleg képviselője a sportágnak.   

A puertó ricói Orlando Cruz négy ismerősét, barátját vesztette el az orlandói lövöldözésben; a 49 halálos áldozatnak csaknem a fele a szigetországból származott. Részben ennek apropóján nemrég felállították az ország első LMBT emlékművét is, Cruz pedig szintén nemes gesztussal szeretne tisztelegni az elhunytak emléke előtt.

„Először nagyon szomorű voltam” – mondta az Orlando Sentinel magazinnak. – „Aztán dühös. Nagyon dühös vagyok, mert homofób támadás érte a közösséget, amihez tartozom. Úgy érzem, hogy egyben engem is megtámadtak.”  Cruz a mai, július 15-ei meccsén 10-szer fogja megkondítani a csengőt, és állítólag ruházatával is az áldozatokra kíván majd emlékezni.

A bokszoló számára Kissimmee városa – ahol ma is ringbe száll – különleges jelentőséggel bír, hiszen két évvel ezelőtt éppen itt coming outolt egy másik mérkőzés előtt. „Úgy döntöttem, szabad akarok lenni. Hívhatnak maricónnak, buzinak – nem érdekel. Mondjanak, amit akarnak, nem tudnak bántani. Nyugodt vagyok. Boldog vagyok. A bejelentéshez sok erőt kellett gyűjtenem, de büszke vagyok arra, hogy puero ricói vagyok és büszkén vállalom a melegségemet is” – mondta akkor a Guardiannak.  

Cruz arról is beszélt anno, hogy egy barátját éppen egy homofób gyűlölet-bűncselekmény következtében vesztette el, és épp ezért is érezte úgy, hogy elő kell bújnia.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin