Nagyvilág

Az év eddigi legmozgalmasabb pride hétvégéjén van túl Európa

Túl azon, hogy elstartolt a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál és több tízezren vettek részt a varsói pride felvonuláson, Európa további pride eseményeknek is otthona volt a hétvégén. És ez így természetes, hiszen ahogyan beköszönt a nyár és vele együtt a szinte garantált jó idő, úgy kontinensükön hétről-hétre egyre több nagyváros ünnepli az LMBTQ-közösséget. Lássuk, mely városok tettek így múlt hétvégén!

Kolozsvár Pride

A tavalyi rekordlétszámú pride felvonulásnál valamivel kevesebben, nagyjából kétezer ember gyűlt össze Kolozsvár főterén a hétvégén, hogy az egyenlő jogokért tüntethessen. Ezzel hetedszer kezdődött el Kolozsváron a Pride hét, illetve hatodszor szerveztek felvonulást – számol be a Transtelex.

A szerelem az szerelem, függetlenül a kultúrától – mondta már a beszédek vége felé Nicolae Ștefănuță román európai parlamenti képviselő magyarul. Korábban soha nem köszöntötte hivatalos személy magyarul is a pride felvonulás résztvevőit, amelytől mind Emil Boc polgármester, mind Oláh Emese és Dan Tarcea alpolgármesterek következetesen távol tartják magukat. Velük ellentétben Andreas Wolter, Kolozsvár testvérvárosának, Kölnnek a jelenlegi alpolgármestere már nem először vett részt és szólalt fel az eseményen, aki mostani felszólalásában nehezményezte is a városvezetés távolságtartását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Transtelex (@transtelex) által megosztott bejegyzés

 

Bécs Pride 

Bár az első, nem hivatalos bécsi pride felvonulásra már 1982-ben sor került, rendszeressé csak 1996-ban, egy évvel az első budapesti felvonulás előtt vált. Az idei eseményre becslések szerint 300 ezren látogattak ki – sokan közülük Magyarországról. Az idei különlegességét többek között az is adta, hogy először közvetítette élőben az osztrák állami televízió és rádió.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

lisa | lazergraphy (@lazergraphy) által megosztott bejegyzés

 

 

Zürich Pride

A zürichi pride felvonulás az alpesi országban minden évben a legnagyobb LMBTQ-esemény és ez idén sincs másképp. Az esti bulira számítások szerint 70 ezer ember volt kíváncsi.

 

 

 

Lisszabon Pride

A lisszaboni pride felvonulást a budapestihez hasonlóan 1997 óta rendezik meg. Hivatalos neve Arraial Lisboa Pride és idén is gyönyörű időben került rá sor a történelmi belvárosban.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mirabilis Apartments (@mirabilisapartments) által megosztott bejegyzés

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin