Nagyvilág

Az Európai Parlament szerint el kell ismerni az azonos nemű párok házasságát és élettársi kapcsolatát

Az Európai Parlament képviselői üzenik, az Európai Uniónak fel kellene számolnia minden akadályt, amely az LMBTQI-közösség előtt áll, amikor alapvető jogaik gyakorlásáról van szó.

Az állásfoglalás kimondja, hogy az egyik tagállamban kötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot valamennyi tagállamban egységesen el kell ismerni, és az azonos nemű házastársakat és élettársakat ugyanúgy kell kezelni, mintha heteroszexuális párról lenne szó.

Az állásfoglalást a Parlament 387 igen szavazattal, 161 nem ellenében és 123 tartózkodás mellett fogadta el. A magyar delegációból Cseh Katalin és Donáth Anna (Momentum Mozgalom), Molnár Csaba, Rónai Sándor és Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció), valamint Ujhelyi István (MSZP) szavazott igennel.

Az Európai Bíróság Coman & Hamilton ügyben hozott ítéletét követően, amely kimondta, hogy a szabad mozgásról szóló irányelv házastársi rendelkezései az azonos nemű házaspárokra is vonatkoznak, a Bizottságnak végrehajtást kell indítania Romániáva szemben, ahol a kormány nem módosította a nemzeti jogszabályokat, hogy azok tükrözzék a Bíróság ítéletét – írják a képviselők.

Az állásfoglalás arra is felszólít minden uniós országot, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatában szereplő felnőtteket fogadják el a gyermek törvényes szüleinek. A képviselők azt szeretnék, hogy a szivárványcsaládok ugyanolyan joggal rendelkezzenek a családegyesítés területén, mint az ellenkező nemű párok és családjaik. Biztosítani kell, hogy a gyermekek ne váljanak hontalanná, amikor családjuk a tagállamok között költöznek. Az EP-képviselők szerint a családokat az egész Unióban azonos bánásmódban kell részesíteni.

Végül a képviselők kitérnek a lengyelországi és magyarországi LMBTQI közösségeket érő diszkriminációra is. A Parlament további uniós fellépést, így kötelezettségszegési eljárást, bírósági intézkedést és költségvetési eszközök alkalmazását sürgetik e két országgal szemben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin