Itthon

Az Európai Parlament ismét elítélte Magyarországot az LMBTQ-ellenes retorika miatt

Az Európai Parlament április 20-án elfogadott állásfoglalása határozottan elítéli Magyarországot, Olaszországot és Lengyelországot az LMBTQ ellenes retorikájuk miatt.

A közelmúltban Ugandában történtek kapcsán kiadott, a homoszexualitás globális dekriminalizálásáról szóló állásfoglalásban az Európai Parlament név szerint is megemlíti a három uniós országot, mint negatív példát.

Az Európai Parlament „aggódik a jelenlegi globális jog-, nem- és LMBTIQ-ellenes retorikai mozgalmak miatt, amelyeket egyes politikai és vallási vezetők világszerte, így az EU-ban is gerjesztenek; úgy véli, hogy ezek a mozgalmak drámaian hátráltatják a homoszexualitás és a transznemű identitás egyetemes dekriminalizálására irányuló erőfeszítéseket, mivel legitimálják azt a retorikát, amely szerint az LMBTIQ emberek nem emberi lények, hanem ideológiák; határozottan elítéli az ilyen retorika terjesztését egyes befolyásos politikai vezetők és kormányok által az EU-ban, például Magyarországon, Lengyelországban és Olaszországban” – áll a dokumentumban.

Olaszországban Giorgia Meloni győzelmével ugyanúgy az LMBTQ ellenes retorika került terítékre, mint Magyarországon vagy Lengyelországban.  Lengyelországot korábban már a Európa Tanács is elmarasztalta, például az „LMBT-mentes zónák” létrehozása miatt, az eljárást azonban végül ejtették. Az Európai Parlament pedig idén tavasszal csatlakozott a Magyarország elleni bírósági eljáráshoz, melyet a propagandatörvény miatt indítottak.

A Európai Parlament az állásfoglalást 416 igen szavazattal, 62 nem ellenében és 36 tartózkodás mellett elfogadta, Olaszországban a jobboldali pártok azonnal tiltakozni is kezdtek miatta. A baloldali Demokrata Párt viszont úgy nyilatkozott, hogy „Meloni és Salvini jobboldala az Orbán-klubba viszi az országot”.

Cikkünk megjelenéséig Magyarország és Lengyelország még nem kommentálta az állásfoglalást.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin