Nagyvilág

Az elmúlt évek legveszélyesebb melegellenes törvényét fogadták el Ugandában

Az ugandai törvényhozás helyi idő szerint kedd délután megszavazta a világ legszigorúbb, a homoszexualitást tiltó törvényét – olvasható a CNN összefoglalójában.

Az új jogszabály az LMBTQ-közösség tagjaival szemben további szigorítást hoz egy olyan országban, ahol az azonos neműek közötti kapcsolat már eddig is illegális volt – életfogytig tartó szabadságvesztés járt érte. A módosítás egy sor tevékenységet céloz meg, így például magában foglalja a homoszexualitás „népszerűsítésének”, valamint a homoszexualitásra való „buzdítás” tilalmát.

A törvény szerint halálbüntetés alkalmazható a „súlyos homoszexualitás” eseteiben – ez a jogszabályban használt tág fogalom a beleegyezés nélküli vagy kényszer hatására, gyermekek, szellemi vagy fizikai fogyatékkal élők ellen, „sorozatos elkövetők” által, vagy vérfertőzéssel elkövetett szexuális cselekményekre vonatkozik.

Az a személy, aki súlyos homoszexualitás bűncselekményét követi el, elítélése esetén halálbüntetéssel sújtható” – olvasható a módosításban, amelyet Robina Rwakoojo, a jogalkotási bizottság elnöke terjesztett elő. Az elfogadott javaslat célja az „egyházi kultúránk; az ugandaiak jogi, vallási és hagyományos családi értékeinek védelme az olyan cselekményektől, amelyek nagy eséllyel elősegítik a promiszkuitást ebben az országban„.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

GAY TIMES (@gaytimes) által megosztott bejegyzés

 

A törvényjavaslat célja egy átfogó és megerősített jogszabály létrehozása volt a hagyományos családi értékek, sokszínű kultúránk, hitünk védelme érdekében, az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatok minden formájának, valamint az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatok előmozdításának vagy elismerésének tiltásával„.

Volt azért olyan képviselő is, aki tiltakozott a törvény ellen. Fox Odoi-Oywelowo felszólalásában kifejtette, hogy a javaslat „ellentétes a bevett nemzetközi és regionális emberi jogi normákkal„, mivel „igazságtalanul korlátozza az LMBTQ-személyek alapvető jogait„.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy a törvény sérti az ugandaiak jogait.

A törvény több szempontból hasonlít egy 2013-ban elfogadott törvényhez, amely szigorított bizonyos büntetőjogi tételeken és kriminalizálta a leszbikus kapcsolatokat. A törvény széles körű nemzetközi nemtetszést váltott ki, majd egy ugandai bíróság eljárási okokra hivatkozva meg is semmisítette.

Ennek az új törvényjavaslatnak az egyik legszélsőségesebb vonása, hogy embereket kriminalizál pusztán azért, mert azok, akik, és tovább sérti a magánélethez való jogot, valamint a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságát, amelyek Ugandában már így is veszélyben vannak” – mondta Oryem Nyeko, a Human Rights Watch ugandai kutatója.

Az elfogadott törvény napokon belül az elnök, Yoweri Museveni asztalára kerül, aki minden kétséget kizáróan alá is fogja írni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin