Hírek

Az Európai Parlament betiltaná a melegek átnevelő terápiáját

Az európai parlamenti (EP) képviselők március elsején többek között az alapvető jogok európai uniós helyzetéről is tárgyaltak. Bár a híradások főként a Lengyelországgal szembeni jogállami eljárásról számoltak be, ekkor foglalt állást az EP az alapvető jogok éves jelentéséről is. Ebben hangsúlyosan kaptak helyet az LMBTQ jogok, elítélve a közösség elleni mindenfajta diszkriminációt.

 

 

Az EP ösztönzi a tolerancia értékeivel kapcsolatos képzés iskolai tantervbe való beépítését, hogy a gyermekek eszközöket kapjanak a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának felismeréséhez, legyen az akár muszlimellenes, antiszemita, afrikaiak elleni, romaellenes, akár LMBTQ-ellenes, vagy bármilyen más kisebbségre is irányuljon. Ehhez a nemi sztereotípiák iskolai kezelésével kapcsolatos, bevált tagállami gyakorlatok átvételét is javasolják.

Az állásfoglalás az LMBTQ-személyek hátrányos megkülönböztetésének minden formáját elítéli; és arra buzdítja a tagállamokat, hogy fogadjanak el a homofóbia és a transzfóbia elleni küzdelmet célzó törvényeket és politikákat.

Felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek már elfogadtak azonos neműek kapcsolatára és/vagy házasságára vonatkozó jogszabályokat, hogy ismerjék el a más tagállamok által elfogadott hasonló hatályú rendelkezéseket; továbbá emlékeztet a tagállamok azon kötelezettségére, hogy teljes mértékben – az azonos nemű párok és gyermekeik tekintetében is – végre kell hajtaniuk az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról szóló irányelvet. A jelentés ezen részét óriási többséggel fogadta el az EP, 422 igen, 159 nem és 45 tartózkodás mellett.

Az Európai Parlament sürget minden tagállamot, hogy tiltsák be az LMBTQ-személyek átnevelő terápiáit. Ugyanitt védelembe veszi a nemi identitáshoz és a nemi önkifejezéshez való jogot. Az átnevelő terápiák betiltását még az előbbinél is nagyobb többséggel fogadta el az EP, 435 igen, 109 nem és 70 tartózkodás mellett.

A Fidesz és a Jobbik európai parlamenti képviselői mindkét esetben nemmel szavaztak.

A jelentés sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a transznemű személyeket a legtöbb tagállamban még mindig mentálisan sérültnek tekintik, és felszólítja az érintett tagállamokat a mentális betegségek nemzeti nyilvántartásának felülvizsgálatára, továbbá megbélyegzéstől mentes, alternatív hozzáférési modellek kialakítására, biztosítva, hogy valamennyi transznemű személy továbbra is hozzájuthat a szükséges orvosi kezeléshez. Felszólítja a tagállamokat, hogy ismerjék el a nemváltoztatást, és biztosítsák a nemi hovatartozás jogi elismerésére vonatkozó, orvosi követelmények – úgymint sebészeti beavatkozás, sterilizálás vagy pszichiátriai jóváhagyás – nélküli gyors, hozzáférhető és átlátható eljárások rendelkezésre állását.

Az Európai Bizottság egyébként már kezdeményezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet által összeállított Betegségek Nemzetközi Osztályozásának (BNO) felülvizsgálata során a transznemű identitás kerüljön ki a betegségek felsorolásából.

 

(Európai Parlament)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin