Hírek

Jogerős: A magyar államnak is el kell ismernie a külföldi melegházasságokat bejegyzett élettársi kapcsolatként

A külföldön kötött azonos neműek közötti házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni – mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék. A pert egy Belgiumban élő amerikai-magyar leszbikus pár indította, akik ott kötöttek házasságot, de annak hazai anyakönyvezését a magyar hatóságok megtagadták. Képviseletüket a Háttér Társaság ügyvédje látta el.

Az azonos nemű párok a világ egyre több (jelenleg: 25) országában házasságot köthetnek. Magyarországon ugyan a meleg és leszbikus párok össze nem házasodhatnak, 2009 óta azonban bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek, ami a házassághoz nagyon hasonló családjogi intézmény. A két jogintézmény hasonlósága ellenére azonban mindezidáig ha egy azonos nemű pár külföldön házasságot kötött, azt a magyar hatóságok még bejegyzett élettársi kapcsolatként sem ismerték el. Ez pedig azzal a paradox eredménnyel járhat, hogy itthon bejegyzett élettársi kapcsolatot sem köthetnek, mivel ha a külföldi fél személyes joga az azonos neműek házasságát elismeri, akkor házasemberként Magyarországon nem köthet bejegyzett élettársi kapcsolatot.

Egy amerikai-magyar leszbikus pár azonban nem fogadta el a magyar hatóságok diszkriminatív, értelmetlen gyakorlatát, és közigazgatási pert indított a házasságuk hazai anyakönyvezését megtagadó hatósági döntés ellen. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017 áprilisában a párnak adott igazat, ezt  2018. február 7-i ítéletében a Fővárosi Törvényszék is helybenhagyta.

A bíróságok érvelése szerint bár a hatályos jogszabályok erre kifejezett rendelkezést nem tartalmaznak, nem is tiltják azt, így a hatóságoknak a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerniük.

Az elmúlt években – és az áprilisi döntés óta különösen – jogsegélyszolgálatunknál több tucatnyi hasonló cipőben járó házaspár jelentkezett, az ő életüket jelentősen megkönnyíti ez a döntés” – kommentálta az ítéletet Dombos Tamás, a felperesek jogi képviseletét ellátó Háttér Társaság ügyvivője. “Ha egyszer a magyar jog kimondja a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat közel egyenértékűségét, érthetetlen, hogy a hatóságok eddig miért zárkóztak el ettől a megoldástól.

Háttér Társaság

Previous post

„Ez nem lehet magánügy” – Interjú Gyémánt Ágnes aktivistával

Next post

„Merj élni, meghalni bárki tud!” – avagy Frida az Átriumban