Nagyvilág

Súlyosan csorbítaná az LMBTQ jogokat az új grúz törvény

 

Grúzia kormánypártja olyan törvényjavaslatot nyújtott be, mely súlyosan csorbítaná az LMBTQ közösség jogait az országban – írja a Reuters.

A törvényjavaslat megtiltaná a nemi megerősítő eljárásokat, az azonos nemű párok számára az adoptálás lehetőségét, de az olyan összejöveteleket is, „amelyek célja az azonos nemű családok vagy intim kapcsolatok népszerűsítése”.

Mamuka Mdinaradze, a párt parlamenti frakciójának vezetője és a törvényjavaslat egyik fő támogatója szerint a törvényre azért van szükség, hogy megvédje „a családi értékeket és a jövő generációit” az általa „álliberálisnak” titulált értékrendtől.

A Tbiliszi Pride LMBTQ jogvédő szervezet a Facebookon közzétett bejegyzésében „homofóbnak” nevezte a törvényjavaslatot.

Az ország ellenzéke szerint a Grúz Álom párt LMBTQ-ellenes programja pusztán arra szolgál, hogy megerősítse támogatottságát a konzervatívok körében, és elterelje a szavazók figyelmét a gazdasági problémákról az októberben esedékes parlamenti választások előtt.

Grúzia lakossága túlnyomó részben konzervatív, ortodox keresztény vallású. A felmérések szerint a lakosság nagy része nem támogatja az azonos nemű párkapcsolatokat.

Az utóbbi években a tbiliszi pride-ot rendszeresen érték támadások, tavaly például több ezres tömeg verte szét a felvonulást a fővárosban. Az ország alkotmánya 2018 óta kifejezetten tiltja az egyenlő házasságot.

A grúz hírügynökség szerint Mdinaradze úgy nyilatkozott, hogy a törvényjavaslat betiltaná a pride felvonulásokat és a szivárványzászló használatát is, amennyiben úgy értékelik, hogy a cél az azonos nemű párkapcsolatok népszerűsítése.

Levan Ioszeliani ombudsman korábban már kifejezte aggodalmát a törvénytervezettel kapcsolatosan, a kormány kritikusai szerint pedig a Grúz Álom melegellenes propagandája kísértetiesen hasonlít az oroszhoz és a magyarhoz.

Grúzia egyébként 2022 márciusában nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2023 decemberében meg is kapta a tagjelölt státuszt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin