Nagyvilág

Az ENSZ szakértője szerint jogilag sem védhető az átnevelő terápia

fotó: Depositphotos

 

Ahmed Shaheed, az ENSZ vallás- és meggyőződés szabadságáért felelős különleges jelentéstevője a The Guardian hasábjain írt arról, hogy a nemzetközi jog alapján nem védhető az LMBTQ emberek átnevelő terápiája. Shaheed annak kapcsán reagált, hogy az Egyesült Királyságban hamarosan betilthatják a szakemberek szerint hatástalan, de az érintetteknek súlyos mentális károkat okozó gyakorlatot.

Amikor az átnevelő terápiák megpróbálják elnyomni, vagy megváltoztatni a szexuális orientációt vagy a nemi identitást, akkor a felhasznált eszközök tekintetében a lelki bántalmazástól a fizikai erőszakig terjed a lista. Megrázóak az átnevelő terápiákat elszenvedettek beszámolói, a legextrémebb esetekben akár elektrosokk, éheztetés, a külvilágtól való elzárás, vagy akár “javító célzatú” nemi erőszak is előfordul.

A leggyakrabban vallási tanácsadás vagy beszélgetés formájában az érintetteknél azt akarják elérni, hogy tagadják meg saját identitásukat, azt bűnösnek vagy helytelennek érezzék.

 

Shaheed szerint már az átnevelő terápia neve is félrevezető, nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy a homoszexualitás átalakítható lenne heteroszexualitássá, vagy hogy a nemi identitás megváltoztatható lenne. Arra azonban számtalan bizonyíték van ma már, hogy az erre irányuló erőfeszítések súlyosan károsak. A hosszú távú hatások közé tartozik többek között a depresszió, a szorongás, a gyenge tanulmányi eredmények, az emberi kapcsolatok felbomlása, a hajléktalanság. A témában végzett tanulmányok ráadásul megerősítik, hogy az átnevelő terápiának alávetett LMBTQ emberek körében a kétszeresére emelkedik az öngyilkossági gondolatok valószínűsége.

Amikor az átnevelő terápiák betiltása kerül szóba, egyesek azzal érvelnek, hogy egy ilyen lépés sérti a vallás- és a meggyőződés szabadságát. Shaheed úgy véli, az helyénvaló, ha minden olyan esetben aggódunk, amikor egy állami intézkedés alapvető emberi jogokat sérthet – csakhogy az átnevelő terápiák betiltása nem sérti a vallásszabadságot.

A vallásszabadság védett, mások jogainak sértése nem

Az ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 18. cikke, valamint az 1981-es Nyilatkozat a vallás vagy meggyőződés alapján történő türelmetlenség és megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöböléséről alapján a nemzetközi jog védi és meghatározza a gondolat, a lelkiismeret, a vallás és a meggyőződés szabadságához fűződő jog elveinek jellegét és hatókörét. Az egyén magánszférája, gondolati tere, ahol a hiedelmek és a gondolatok kialakulnak, abszolút védelemmel rendelkezik. Ezzel egy időben a vallás vagy meggyőződés megnyilvánulásának szabadságát az államok korlátozhatják, de csak ott, ahol a közbiztonság, a rend, az egészség vagy az erkölcs, vagy mások alapvető jogainak és szabadságainak védelme miatt az szükséges.

Ezért higgyen is bármiben az egyén a szexualitással és a nemek sokféleségével kapcsolatban, beleértve azt is, hogy mindez akár szerinte kezelést igényel-e, azt a vallás és a meggyőződés szabadságához való jog védi.

Azt azonban nem, ha ezen meggyőződését a gyakorlatba akarja átülteni mások alapvető jogait sértve. Azaz jelen esetben az LMBTQ emberek identitásának megváloztatására irányuló próbálkozások nem számítnak a nemzetközi emberi jogi törvények által védettnek.

 

Hogy az egyes országok korlátozzák a vallás megnyilvánulásait, hogy megvédjék a joghatóságuk alá tartozó személyeket, az nem számít rendkívülinek. Hiszen mások alapvető jogait sérti például a vallási alapú becsületgyilkosság, vagy a női nemi szervek megcsonkítása is – mindezek joggal tekintendőek emberi jogi visszaélésnek, és kezeli sok ország bűncselekményként.

 

fotó: Depositphotos

 

Az államok nem kényszeríthetik a vallási vezetőket, hogy megváltoztassák a szexualitásról vagy a nemek sokféleségéről vallott meggyőződésüket. Ugyanakkor az állam feladata, hogy megvédje az embereket a különböző veszélyektől, a kegyetlen és embertelen átnevelő terápiák felszámolása ezért szükséges az LMBTQ emberek élete és egészsége védelmében.

Shaheed egyben kiemeli, hogy az identitás az ember veleszületett része, ezért a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást nem szabad csak azért “kezelni”, mert az eltér a többségétől, vagy mert az nem felel meg bizonyos vallási tanításoknak.

Az Egyesült Királyság a teljes tiltásra készül

Az Egyesült Királyságban három éve még az akkori miniszterelnök, Theresa May fogadkozott, hogy az országban betiltják az LMBTQ embereket érintő, úgynevezett átnevelő terápiákat. A nemi és a szexuális orientáció megváltoztatását ígérő terápiák hatástalanságában a szakmai szervezetek régóta egyetértenek, ahogy abban is, hogy az érintetteknek súlyos mentális károkat okoznak. A szigetországban a napokban felgyorsultak az események, a skót kormányfő, Nicola Sturgeon közölte, ők akár egyedül is betiltják az átnevelő terápiákat, ha nem lép végre a politika. Tavaly júliusban már Boris Johnson miniszterelnök is a teljes tiltás ígérte, most pedig Észak-Írországban is napirendre került.

Jól jelzi az idők változását, hogy a kérdésben még a hírhedten homofób észak-ír kormánypárt is beadja a derekát, pedig a kormányfő Arlene Foster határozottan ellenezte például az egyenlő házasságot – jóllehet ettől függetlenül nyitott maradt a párbeszédre. A helyi parlament most azonban nemcsak arról döntött, hogy még idén nyárig tiltsák be az átnevelő terápiák minden formáját, de egyúttal lesöpörték a kormányzó Demokratikus Unionista Párt (DUP) módosító javaslatát, hogy a tiltás alól kapjanak felmentést az olyan vallási tevékenységek, mint az igehirdetés vagy a lelkészi támogatás.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin