Nagyvilág

Az amerikaiak 70 százaléka támogatja a diszkrimináció-ellenes törvényt

fotó: Tom Brenner | Reuters

 

Még a múlt hónapban az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza 224-206 arányban (a Demokrata Párt teljes frakciója, valamint három republikánus képviselő) megszavazta az Equality Act nevű törvénytervezetet. Ezzel az egész ország területén védelmet kapna az LMBTQ közösség a diszkrimináció minden formájával szemben.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 70 százaléka támogatja a nemi és szexuális orientáción alapuló diszkrimináció ellen védő törvény elfogadását, ami így a foglalkoztatás, lakhatás, oktatás és a szolgáltatások terén nyújtana védelmet.

A megkérdezettek 70 százaléka azt is támogatja, hogy a különböző vállalkozások és szervezetek ne tagadhassák meg az LMBTQ vásárlók kiszolgálását a hitükre hivatkozva. Éppen ez az, ami miatt a Szenátus republikánus tagjai nem akarják megszavazni, mert úgy vélik, a törvény elfogadásával sérülne a vallási szabadsághoz való jog.

Az elmúlt években számos esetben okoztak botrányt azok a vállalkozók, akik a hitükre hivatkozva tagadták meg az LMBTQ emberek kiszolgálását, például esküvői tortát több cukrászda sem volt hajlandó eladni nekik, mások pedig menyasszonyi ruhát.

A közvélemény-kutatás adataiból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 85 százaléka véli úgy, hogy a transznemű emberek élhessenek nyíltan és szabadon, 92 százalékuk szerint pedig biztosítani kell számukra az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Pártpreferenciák szerint a törvény elfogadását a demokrata szavazók 88 százaléka és a függetlenek 74 százaléka támogatja, a republikánusokat viszont megosztja az Equality Act, de 50 százalékuk így is támogatja, és még az erősen vallásos fehér szavazók 50 százaléka is.

A száz fős Szenátusban a demokratáknak és a republikánusoknak is 50-50 szenátoruk van, így vitás esetben a Szenátust vezető alelnök, Kamala Harris szavazata lenne a döntő. A republikánusok azonban már jelezték, hogy ilyen súlyú törvényhez legalább 51 szavazatot látnak elfogadhatónak az alelnöki szavazat nélkül. Amennyiben ezt nem tudják felmutatni a törvény mellett és az alelnöki szavazattal próbálnák azt elfogadni, akkor a republikánusok nem vesznek részt a szavazáson, ezzel pedig blokkolni fogják a Szenátus működését.

Az Equality Act kapcsán éppen az a republikánus szenátor, Lindsey Graham a leghangosabb ellenző, akiről régóta pletykálják, hogy meleg, és akit nemrég megvádoltak, hogy titokban férfi prostituáltakhoz jár.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin