Hírek

A cukrász szerint Jézus sem sütött volna esküvői tortát meleg pároknak

 

A vallásos konzervatívok hőse lett Amerikában Jack Phillips, aki még 2012-ben megtagadta egy azonos nemű pár esküvői tortájának elkészítését. Az ezt követő perekkel országos hírűvé vált cukrász most jól jövedelmező szerződést kapott egy könyvkiadótól, hogy megírja a történetét.

David Mullins és Charlie Craig az esküvőjükre rendeltek volna tortát a Masterpiece Cakeshop üzletében – csakhogy a tulajdonos Phillips közölte velük, erre ő nem hajlandó, mert ezt sérti a vallási meggyőződését.

 

David Mullins és Charlie Craig

 

Csakhogy a helyileg illetékes Colorado állam jogszabályai az eset idején tiltották a közforgalmú üzletek számára, hogy faji hovatartozás, nemi identitás vagy szexuális irányultság alapján diszkriminálják a vásárlókat. Mullins és Craig ezért panaszt nyújtott be az erre hivatott testülethez azzal, hogy a Masterpiece cukrászda megsértette ezt a jogszabályt. A panasztestület megállapította a jogsértést, majd a döntést Colorado állam bírósága is megerősítette.

Phillips ezt nem hagyta annyiban. Körbehaknizta a tévéket, és a The View műsorában még azt is kijelentette, hogy maga Jézus sem sütne tortát azonos nemű pároknak, mert azzal ellentmondana a Biblia tanításának.

„Hiszek a Biblia világos tanításában, hogy a házasság egy férfi és egy nő között jöhet létre”

– indokolta magabiztosan, miért döntött volna helyében Jézus is ugyanúgy, ahogyan ő.

 

 

Phillips fellebbezett, ügye az USA legfelsőbb bírósága elé került – a világ számos országának jogvédő szervezetei, köztük a magyar Társaság a szabadságjogokért (TASZ) is aláírta azt a beadványt, amelyben érveket sorakoztattak fel az azonos nemű pár oldalán.

Ez azonban nem hatotta meg a legfelsőbb bíróságot, 2018 júniusában 7-2 arányban a Masterpiece cukrászda javára ítéltek, mondván a coloradói panasztestület megsértette Phillips vallási szabadságát.

Még a bírósági döntés előtt Phillips egy másik pert is indított, amiért a coloradói testület amiatt is büntetést szabott ki rá, hogy elutasította egy transznemű vásárló, Autumn Scardina kiszolgálását. Ekkor az állami ügyész közreműködésével ejtették az ügyét.

Most pedig egy vallásos könyvkiadó, a Salem Books jól jövedelmező szerződést kötött vele, hogy megírja visszaemlékezéseit és

„első kézből szerzett tapasztalatait a vallási és világi erők között zajló kulturális csata frontvonalából.”

A kiadó a fenti sorral indokolta a készülő kötetet a Central Main által idézett sajtóközleményben. A valószínűleg hasonlóan hangzatos címet kapó memoár megjelenése idén nyárra várható.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin