Nagyvilág

Ausztrália miniszterelnöke is részt vett a WorldPride-on

A hétvégén Anthony Albanese lett az első ausztrál miniszterelnök, aki részt vett a hagyományosan Sydneyben tartandó Mardi Gras-on.

Az ország 31. miniszterelnöke közel 13 ezer résztvevőhöz csatlakozott az Oxford Streeten az 1978-ban kezdődött, és azóta évente megrendezett felvonuláson, amely különlegességét idén az adta, hogy a WorldPride keretében valósult meg.

A felvonulást egykor a Meleg Szolidaritás Csoport kezdte szervezne a történelmi Stonewall-lázadás tiszteletére, és azóta nemzetközileg is elismert eseménnyé nőtte ki magát.

Albanese szombaton csatlakozott a Munkáspárt vezető személyiségeihez a felvonuláson, a Dykes on Bikes csoport tagjai mögött, az Első Nemzetek – az ausztrál őslakosok – kocsiján, amelyen egy óriási szivárványszínű kígyó volt látható.

 

 

Újságíróknak Albanese elmondta, hogy szerinte sajnálatos, hogy ilyen sokáig tartott, hogy egy miniszterelnök is részt vegyen a rendezvényen, de a „modern Ausztrália” jeleként ünnepelte a felvonulást.

Az emberek azt akarják, hogy a kormányuk befogadó legyen és mindenkit képviseljen, függetlenül attól, hogy kit szeretnek” – mondta a felvonuláson. „Továbbra is az egyenlőség mellett kell érvelnünk„.

Bár ő az első miniszterelnök, aki felvonul, de nem ő az első, aki részt vett rajta: Malcolm Turnbull 2016-ban jelen volt a közönség soraiban, de magához a felvonuláshoz nem csatlakozott.

Az idei Mardi Gras egybeesik a sydneyi WorldPride-dal, amelynek célja az LMBTQ+ jogok globális elismerése azáltal, hogy minden évben más-más országban tartanak egy többhetes Pride-rendezvényt.

A nyitóünnepség Kylie Minogue és testvére élőben léptek fel, a híres operaház pedig a szivárvány színeibe borult.

 

Szivárványba borult az operaház Sydney-ben

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin