Kultúra

Amerikai fesztiválon lesz az interszex emberekről szóló magyar dokumentumfilm premiere

 

Bemutatkozik az amerikai South by Southwest (SXSW) filmfesztiválon Skovrán Tünde Who I Am Not című dokumentumfilmje – írja a kreativ.hu. A film a világ lakosságának közel 2%-át kitevő, az LMBTQ közösségen belül is sokszor elhanyagolt csoportjáról, az interszex emberekről szól.

Skovrán Tünde eredetileg egy dél-afrikai futónő miatt utazott Afrikába, akit „férfias” vonásai miatt csalónak bélyegeztek. A sport és a politika összefonódásáról akart forgatni, ám a kétéves kutatómunka aatt számos interszex emberrel készített interjút, és végül a film témája gyökeresen megváltozott.

„Döbbenetes élmény volt megtapasztalni azt, hogy milyen megbélyegzéssel kell megküzdeniük születésüktől fogva ezeknek az embereknek. Ezek akár olyan súlyos formákat is ölthetnek, mint a csecsemőgyilkosság vagy a család általi stigmatizálás” – nyilatkozta a rendező a portálnak adott interjújában.

Hol a határvonal a férfi és a nő között?

A film felteszi a kérdést, hogy mitől férfi egy férfi, és mitől nő egy nő, hol van a határvonal, és kell-e hogy ez számítson? Két főszereplője van a történetnek, Sharon-Rose Khumalo szépségkirálynő, aki férfiakra jellemző ivari kromoszómákkal született, nincs méhe, sem petefészkei. Erre csak akkor döbbent rá, amikor elmaradó menstruációja miatt orvoshoz fordult. A másik főhős Dimakatso Sebidi interszex-aktivista, aki mindkét nemre jellemző külső nemi jelleggel, de férfi hormonokkal született. Nála a szülei eldöntötték, hogy lánynak kell lennie, emiatt számos operáción átesett gyerekkorában, és sokáig azt hitte, hogy azért vonzódik nőkhöz, mert leszbikus.

Az alkotás nem egyszerűen dokumentálja a főszereplői életét, Skovrán szeretett volna adni valamit az alanyainak a sokszor intim beszélgetésekért cserébe. Így terapeutákat is bevontak, akik segítettek a szereplők önbizalmának fejlesztésében. Ezek a terápiás gyalorlatok a rendezőnő szerint „inspirálták a film képi világát is és vált a forma legalább annyira fontossá, mint a tartalom”.

Leginkább a két főszereplő életét követték nyomon, a lakáson, közlekedésen át a munkahelyükig és a barátaikkal való szórakozásig bezárólag, de forgattak jelenetet víz alatt is. Előfordult, hogy csak „úsztak az árral” és filmezték a kialakuló eseményeket. A film operatőre Szandtner Dániel volt.

A filmet egyébként önfinanszírozással forgatták, később azonban sikerült olyan executive producert maguk mögé állítaniuk, mint az Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas Patricia Arquette.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin