Kultúra

Csak töredéke maradt fenn az 1940-es évek homoerotikus gyűjteményének

A múlt század harmincas-negyvenes éveiben George Platt Lynes az egyik legkeresettebb amerikai divatfotósnak számított. Munkái olyan magazinok oldalain szerepeltek, mint a Vogue vagy Harper’s Bazaar. Arról azonban kevesen tudtak, hogy a divatfotók mellett egy egészen eltérő kollekciót is épít.

Élete során jelentős mennyiségű férfiaktot és homoerotikus fényképet készített. Az 1930-as években barátairól kezdett aktfotókat készíteni, majd előadóművészekről és modellekről. Ezek értelemszerűen privát, a nagyközönség számára ismeretlen és kiadatlan képek maradtak.

Két évtizeden át szenvedélyesen folytatta a munkát ezen a területen, függetlenül attól, hogy tisztában volt azzal, a korszak társadalmi felfogása és az érvényben lévő szigorú törvények miatt a fotókat nem mutathatja be és sehol sem publikálhatja. Egy olyan korban készített férfiakról és a férfitestről homoerotikus fotókat, amikor ezek nyilvánosságra kerülése esetén Lynes akár börtönbe is kerülhetett volna.

fotó: Hidden Master: The Legacy of George Platt Lynes / Greenwich Entertainment

Az 1940-es évek végén megismerkedett Dr. Alfred Kinsey-vel, aki érdeklődőtt a magángyűjteménye iránt, mert akkoriban épp a homoszexualitást kutatta. Kinsey nem várt módon létfontosságúnak bizonyult a képek sorsát illetően. Amikor 1955-ben Lynes-nél tüdőrákot diagnosztizáltak, archívumának nagy részét, főleg az aktképeket megsemmisítette attól tartva, hogy a képen szereplőknek bajuk eshet, ha kitudódik a szerepvállalásuk. (Az 1950-es évek Amerikájában a kommunistagyanús elemek mellett egy másik csoport létezését is problémásnak tartotta a Joseph McCarthy szenátor nevével fémjelzett csoport. A meleg férfiakat és a leszbikus nőket szexuálisan és politikailag megbízhatatlannak tartották, körükből több ezren veszítették el a kormányzati állásukat.)

Miközben képei nagy részét megsemmisítette, fotósként Lynes legnagyobb teljesítményének épp ezeket a fotóit tartotta, ezért számos művét átadta Kinsey intézetének. Ennek köszönhető, hogy ezek fennmaradtak és évtizedekkel később megismerhette őket a közönség. Lynes és a gyűjtemény kalandos sorsát egy friss dokumentumfilm dolgozza fel – a Hidden Master: The Legacy of George Platt Lynes című film az Amazon Prime Video és az Apple TV kínálatában lesz elérhető május 31-től.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin