Nagyvilág

A vatikáni tanácsadó férfiakkal feküdt le, hogy kigyógyítsa őket a melegségükből

fotó: Peter Potrowl, Wikipedia

 

A 80 éves francia pap, Tony Anatrella vatikáni tanácsadóként kulcsszerepet játszott abban, hogy a meleg férfiakat kitiltsák a katolikus papságból: XVI. Benedek pápa nevéhez fűződik az a 2005-ös vatikáni rendelkezés, ami szerint a homoszexuális férfiakat nem lehet pappá szentelni. (Más kérdés, hogy mennyire képmutató ez a döntés ott, ahol kifejezetten sok a titokban meleg pap. Frédéric Martel A Vatikán kínos titkai című könyve többéves, fáradtságot nem ismerő munka eredményeként született meg, amelyben azt a kettős mércét és kettős életet leplezi le, amivel nagyon sok meleg bíboros él, és nemcsak a Vatikán falain kívül, hanem azon belül is.)

Anatrella a Család Pápai Tanácsa munkáját segítette, amely többek között a házassággal, a családdal, a szexuális neveléssel és az AIDS-szel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott. A francia pap a munkássága során a harcos homofóbiájáról volt ismert. A L’Osservatore Romano című vatikáni lapnak így nyilatkozott például a meleg papok eltiltásáról:

„Azok a jelöltek, akik mélyen gyökerező homoszexuális tendenciákat mutatnak, vagyis kizárólagos vonzalmat éreznek az azonos nemű személyek iránt – függetlenül attól, hogy voltak-e erotikus élményeik vagy sem – nem vehetők fel a szemináriumokba és a szent rendekbe”.

 

Indoklásul egészen hosszú listát sorolt, hogy a meleg férfiakkal mennyi baj van: hasonló érdeklődésű férfiak társaságába zárkóznak be; a hívők előtt nárcsisztikus pózt vesznek fel, amivel megosztják a híveket; magukhoz hasonló jelölteket keresnek; a tekintéllyel való kapcsolatuk a csábításon és az elutasításon alapul; gyakran korlátozott a látásmódjuk, az evangéliumi üzenetet szelektíven mutatják be, különösen a szexuális és házassági erkölcs területén; ezek pedig eleve az ideológiai harc területei.

A Lateráni Pápai Egyetemen egy homoszexualitásról tartott 2006-os konferencián azt mondta a hallgatóságnak, hogy az azonos nemű párok képtelenek a gyereknevelésre, mert az ilyen gyerekek szerinte „erőszakossá válnak”.

Az afrikai püspökök 2010-es ghánai konferenciáján kijelentette, hogy a helyi püspököknek el kell utasítaniuk a nyugati genderelméletet, mert az „ellentétes az emberi érdekekkel, és azt sugallja, hogy a nemi identitás független a biológiai tényekről”.

2013-ban támogatta az azonos neműek házassága elleni franciaországi tiltakozásokat, az egyenlő házasság bevezetését katasztrofális lépésnek nevezte, amely lealacsonyítja a család fogalmát. Azt is hozzátette:

„A szex és az érzelmek összekeverése a realitások összezavarásához és zsákutcába vezet. Az azonos neműek közötti házasság egyszerűen nevetséges, és nem kelt semmiféle megbecsülést, mivel egyáltalán nem járul hozzá a társadalmi viszonyokhoz”.

 

A genderkritikus konferenciákon ünnepelt vendég volt, 2011-ben például ezt nyilatkozta a nemek közötti különbségekről és a transzneműségről:

„A másság tiszteletének nevében éppen az ember igazi másságát, férfi és női létét, illetve az ebben való egységét rombolják.”

 

Ezt a mondatát előszeretettel idézik ma is, itthon például A genderszemlélet jobboldali kritikája című anyagában a KDNP pártalapítványa is megemlíti.

Tucatnyi könyvet írt, főképp a szex és a homoszexualitás témájában. Adódik a kérdés, hogy Anatrella vajon magára is érvényesnek tartotta-e azt, hogy „a szex és az érzelmek összekeverése a realitások összezavarásához és zsákutcába vezet”, amikor férfiakkal feküdt le.

Méghozzá nem akármilyen indokkal: azt állította, hogy ezzel majd kigyógyítja őket a melegségükből.

A párizsi érsekség megerősítette, hogy Tony Anatrella egyházi bíróság elé kerül, számol be most róla a National Catholic Reporter. Azt ugyan nem részletezik, hogy pontosan milyen vádakkal kell szembenéznie, vagy hogy mikor kezdődik a tárgyalás, az azonban tény, hogy az elmúlt 20 évben több férfi fordult már a nyilvánossághoz azzal, hogy a francia pap szexuálisan zaklatta őket.

2006-ban egy Daniel Lamarca nevű férfi fordult a nyilvánossághoz egy holland újság, a Nederlands Dagblad hasábjain, miután az egyház nem vett tudomást a vele történtekről. Lamarca 1987-ben fordult tanácsért a pszichoanalitikusként is működő Anatrellához, a pap pedig azt mondta neki, ki tudja gyógyítani az „ál-homoszexualitásából” azzal, hogy lefekszik vele.

Ezt a szexuális visszaélést Lamarca 2001-ben próbálta jelenteni a párizsi érseknek, de nem foglalkoztak vele. 2006-ban aztán még két további eset került napvilágra Anatrella korábbi pácienseitől, de az elévülés és a bizonyítékok hiánya miatt ezeket elutasították.

2017-ben aztán vizsgálatot indított Anatrella ellen Michel Aupetit párizsi érsek, és több egykori áldozatot is meghallgattak. Ők arról számoltak be, hogy a pap „testterápiának” vetette alá őket azzal a céllel, hogy „kigyógyítsa” őket a melegségükből.

2018-ban Anatrellát eltiltották a papi szolgálattól, 2019-ben pedig a párizsi ügyészségen tettek feljelentést ellene, miután egy olyan korábbi páciense is jelentkezett, aki azt állította, hogy még csak 14 éves volt, amikor a pap elkövette ellene a szexuális visszaéléseket.

 

 

Orális szexszel próbálta kiűzni az ördögöt egy lelkész három férfiból is

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin