Nagyvilág

Képmutatónak nevezte Ferenc pápa az azonos nemű párok áldását kritizálókat

 

Ferenc pápa úgy nyilatkozott, hogy „képmutatást” lát azon döntésével kapcsolatos kritikákban, miszerint a papok megáldhatják az azonos nemű párokat – írja a Reuters.

Ez az eddigi legkeményebben megfogalmazott válasza a kritikára. Az azonos nemű párok megáldását lehetővé tévő rendelet jelentését pontosítania is kellett néhány hete. Akkor a pápa leszögezte, hogy az áldás nem a queer párok kapcsolatára vonatkozik, hanem az egyénekre külön-külön.

Nem sokkal később azt is kijelentette, hogy elfogadja, ha az afrikai papok nem hajlandók megáldani a párokat. Szerinte az afrikai társadalmak „speciális esetnek” számítanak, mert „nem tolerálják” és rossz dolgokkal azonosítják a homoszexualitást, és ezt a római katolikus egyház döntéshozóinak is muszáj figyelembe venniük.

„Senki sem botránkozik meg, ha áldásomat adom egy olyan üzletemberre, aki talán kizsákmányolja az embereket, pedig ez nagyon súlyos bűn. De megbotránkoznak, ha egy homoszexuálisnak adom” – mondta Ferenc a Credere olasz katolikus magazinnak. „Ez képmutatás” – tette hozzá.

Ferenc azt is mondta, hogy „mindig” szívesen látja az LMBTQ embereket és az újraházasodott elváltakat a gyónás szentségében, a vatikáni média által közzétett másik szövegrészlet szerint. „Senkitől sem szabad megtagadni az áldást. Mindenki, mindenki, mindenki” – mondta a pápa, megismételve azt a három szavas szlogent, amelyet augusztusban használt egy portugáliai katolikus ifjúsági fesztiválon.

Ferenc a pápasága kezdetétől fogva arra törekszik, hogy befogadóbbá váljon a katolikus egyház. A konzervatív hívők szerint azonban ezzel aláássa az egyház erkölcsi tanításait.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin