Hírek

A Vatikán szentté avatott egy meleg bíborost, akinek eltörölték a melegségét

 

A római katolikus egyház október 13-án szentté avatta az angol John Henry Newman bíborost a Vatikánban. Tízezrek vettek részt a Ferenc pápa által vezetett, római szabadtéri szertartáson, ahol Károly herceg is megjelent.

Csakhogy az 1890-ben elhunyt Newman személyével kapcsolatban máig vitatott, hogy a bíboros egyáltalán heteroszexuális volt-e, erről pedig érhető okokból megoszlanak a vélemények. A katolikus egyházi méltóságot ugyanis halála után – kérésének megfelelően – ugyanabba a sírba temették, amiben már barátja, Ambrose St John nyugodott – és akivel harminc évig élt együtt. Az emberi jogi szakértő, Peter Tatchell közleményét a PinkNews idézi:

„A Vatikán vétkes a történelemhamisításban. Törölték az összes hivatalos feljegyzést, ami Newman bíboros Ambrose St John iránti szerelmét bizonyította, ahogy kívánságát is, hogy mellé temessék. Ők ketten szellemileg és spirituálisan is szerették egymást egy azonos nemű kapcsolat keretein belül. Elválaszthatatlanok voltak. Több mint harminc évig éltek együtt, ahogy férj és feleség egy házasságban.”

Newman szexualitásának kérdése már jóval korábban felmerült. A bíboros egykor maga is azt írta, hogy „az első pillanattól kezdve határtalan szerelemmel szeretett engem”.

A Vatikán már 2008 eldöntötte, hogy a szentté avatási eljárás megkezdéséhez kiemelik maradványaikat a közös sírból. Csakhogy a felnyitott sírban semmit sem találtak, a Newman maradványait őrző fa koporsó teljesen az enyészetté lett, semmi sem maradt utána.

„Felnyitni Newman sírját és elválasztani ezt a két férfit szentségtörés, tiszteletlenség és homofób tett volt. A bíboros sírjának homofób meggyalázása és Newman melegségének eltörlése a Vatikán céljaihoz illeszkedik, amivel régóta el akarják fedni számos egykori és jelenlegi katolikus egyházi személy melegségét.”

Tatchell véleményt nem osztja az egyház, Ian Kerr atya például azt írta, hogy a néhai bíborosnak St John csupán olyan volt, mint egy testvér. Szerinte

„egy olyan korban, amely a szexuális vonzalomtól érintetlen, szeretetteljes barátság fogalmát szinte teljesen elfeledte, kétségkívül elkerülhetetlenek az ilyen spekulációk.”

Azt egy vatikáni tanácsadó is elismerte, hogy az egyház számos szentje között bizonyára voltak melegek és leszbikusok is. Az olyan esetekben azonban, ahol ez több mint bizonyos lehetett, ott a Vatikán inkább törölte az érintetteket a szentek hivatalos listájáról.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb