Kultúra

A svéd kormány finanszírozza a drag queen mesedélutánt

Pontosan 175 ezer dollárral (közel 50 millió Ft) támogatja a svéd kormány a drag queen mesedélutánokat a gyerekek számára.

A befektetés a Svéd Örökségalaptól származik, és a stockholmi Kulturföreningen Mums nevű politikailag független egyesületnek adják. Ezzel a lépéssel szeretnék szélesíteni a svéd kultúrát, nagyobb hangsúlyt fektetve az LMBTQ-jogokra, a sokszínűségre és az egyenlőségre – írja a Pink News.

 

 

„A projekt a fogyatékossággal élő gyermekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel közösen fog kreatív tündérmeséket létrehozni drag show formájában. A célcsoporttal és más szervezetekkel együtt az Among Dragons and Drag Queens nevű szervezet új tündérmeséket ír majd a jövőben, amely közelebb állhat a célcsoporthoz”

– nyilatkozta a mesedélután előkészületeiről a Svéd Örökség Alapítvány szóvivője.

A kezdeményezéssel olyan projekteket támogatnak majd, amelyek a célcsoport igényei és kívánságai alapján jönnek létre, ideértve a könyvtárakban elhelyezett foglalkozásokat, ahol a drag queenek felolvassák meséiket a gyerekeknek.

A drag queen mesedélutánok egyre több helyen kerülnek megrendezésre, hogy mókás és egyben tanító jelleggel beszéljenek a sokszínűségről. A mesedélutánok keretein belül a gyerekeknek olyan helyszínt biztosítanak, ahol olyan emberekkel találkozhatnak, akiknek a nem és a gender kérdése nem szabhat határt, ha önmaguk szeretnének lenni.

„Csakis pozitívan tudok erre a kezdeményezésre gondolni. A gyerekek általánosságban, főleg a fogyatékossággal élő gyerekek, nem úgy látják a drag művészeket, mint ahogyan a felnőttek. Ez nem a gyerekek befolyásolásáról szól. A mesék ugyanazok, mint amiket bárki kikölcsönözhet a könyvtárakból”

– írta egy svéd lakos a közösségi oldalán.

A drag queen mesedélutánok hagyománya San Franciscóból ered, és bár világszenzációvá vált, így is elegendő ellentüntetővel kellett már megküzdeniük, hogy fennmaradhasson az esemény.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin