Nagyvilág

A német katolikus egyház 125 alkalmazottja coming outolt

Példátlan akcióra került sor a németországi római katolikus egyház történetében: 125 alkalmazott coming outolt az LMBTQ-közösség tagjaként és követelte a diszkrimináció megszüntetését. Vannak közöttük papok, plébániai alkalmazottak, hitoktatók, valamint az egyházi adminisztráció munkatársai is – számol be a Zeit.

Stefan Heße hamburgi érsek tiszteletét fejezte ki az egyház alkalmazottai iránt. „Egy olyan egyház, amelyben az embereknek szexuális orientációjuk miatt rejtőzködniük kell, véleményem szerint nem létezhet Jézus szellemében. (…) Mindig hitelességre és átláthatóságra vagyunk hivatottak Isten színe előtt és természetesen egymás előtt is! Ettől nem kell és nem is szabad félni.

A coming outoló alkalmazottak az egyházi munkajog megváltoztatását követelik, mégpedig úgy, hogy a szexuális irányultság és a nemi identitás a jövőben ne legyen ok az elbocsátásra. Továbbá a kapcsolódó rágalmazó kijelentéseket törölni kell az egyházi tanításokból. A katolikus szentségekhez és az egyház minden szakmai területéhez való hozzáférést nem szabad többé megtagadni az LMBTQ-közösség tagjaitól.

Bernd Mönkebüscher, Hamm lelkésze, aki 2021-ben már társkezdeményezője volt az azonos nemű párok országos megáldásának, a Német Sajtóügynökségnek elmondta, hogy az akciót 185 színész és színésznő tavalyi coming outja inspirálta. Az akkori aláírók azt kifogásolták, hogy sokan nem tudják nyíltan felvállalni önmagukat anélkül, hogy szakmai hátrányoktól kellene tartaniuk.

Természetesen ez a katolikus egyházra sokkal nagyobb mértékben vonatkozik, mondta Mönkebüscher: „Az a plébániai dolgozó, aki feleségül akarja venni a barátnőjét, elveszíti az állását„.

A kezdeményezés, amely az egyházi nyomásgyakorlás ellen akarja mozgósítani a közvéleményt, #OutInChurch. Egy félelem nélküli egyházért néven indul útjára. Arra kérnek minden LMBTQ-személyt, aki főállásban vagy önkéntesen dolgozik a katolikus egyháznak, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. A püspökökhöz felhívás érkezik, hogy nyilvánítsák ki támogatásukat.

A kiáltvány többek között kimondja, hogy az egyháznak az azonos neműek kapcsolatára vonatkozó becsmérlő kijelentései a tudományos eredmények fényében már nem tarthatók és elfogadhatók. „Az ilyen megkülönböztetés az evangélium elárulása.” Inkább azt kell kifejeznie az egyháznak, hogy „az LMBTQ-személyeken, akár egyedül, akár kapcsolatban élnek, Isten áldása van„.

Németországban az azonos nemű párok 2017 ősze óta házasodhatnak. Tavaly januárig legalább 70 ezer pár mondta ki a boldogító igent.

 

„Először keresztény vagyok, aztán magyar, végül meleg”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin