Nagyvilág

185 színész coming outolt egy német magazinban

Wir sind schon da, azaz Itt vagyunk címmel jelent meg rendhagyó cikk a Süddeutsche Zeitung oldalán.

185 meleg, leszbikus, biszexuális, queer, nem-bináris és transz színész coming outolt együtt, valamint #actout néven aláírtak és közzétettek egy manifesztót is.

Beszélgetést szeretnének kezdeményezni LMBTQ témákról, valamint elérni, hogy a filmipar és a televízió, valamint a színház világa ne kényszerítse őket többé a ciszheteroszexualitás hazug álcája mögé, hanem LMBTQ személyként is ugyanúgy elismerést nyerjenek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#actout (@actout_manifest) által megosztott bejegyzés

 

Itt vagyunk és sokan vagyunk!

Színészek és színésznők vagyunk, akik – többek között – leszbikusnak, melegnek, binek, transznak, queernek, internek és nem bináris-nak vallják magukat.

Egészen eddig nem kezelhettük privát életünket nyíltan a szakmánkban anélkül, hogy ne kelljen a szakmai következményektől tartanunk. Sokak még mindig túl gyakran tapasztlták közülünk, hogy azt tanácsolták nekik – legyen az ügynököktől, castingosoktól, kollégáktól, producerektől, szerkesztőktől – hogy tartsák titokban saját szexuális irányultságukat, identitásukat, valamint nemi hivatartozásukat, hogy ezzel ne veszélyeztessék karrierjüket.

Ennek most vége.

– olvasható a manifesztó első oldalán.

Eddig azt állították, hogy ha bizonyos részleteit identitásunknak, vagyis a szexuális ill. nemi identitásunkat felfednénk, egyszeriben nem tudnánk bizonyos figurákat és viszonyokat ábrázolni. Mintha a fent nevezett identitások láthatósága összeegyeztethetetlen lenne a képességünkkel; szerepeket meggyőzően és hitelesen megtestesíteni a közönség számára.

Ez az összeegyeztethetetlenség nem létezik.

Színészek és színészők vagyunk. Nem kell, hogy azok legyünk, amit eljátszunk. Játszunk, mintha azok lennénk – ez a szakmánk.

Az aláírok hangsúlyozzák, hogy az elmúlt években bővültek és változtak a film- és sorozatnézési szokások. Több történet és perspektíva létezik, mint a heteroszexuális fehér középosztályé. Németországban ez régóta társadalmilag megélt realitás, de a kultúrában kevéssé tükröződik. “Társadalmunk már rég készen áll. A nézők már régóta készen állnak. A szakmánknak egy Együtt-ért kell kiállnia és a társadalmat a maga sokszínűségében leképeznie” – teszik hozzá.

A manifesztó teljes szövege magyar nyelven elolvasható az #actout Instagram-oldalán:

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#actout (@actout_manifest) által megosztott bejegyzés

 

A hírt számos közéleti személyiség megosztotta, közöttük Jannik Schümann filmsztár is, aki tavaly decemberben coming outolt melegként.

 

Karácsonykor coming outolt a német filmsztár

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb