Kultúra

Tove Jansson, a muminok édesanyja

 

Tove Jansson kétségtelenül minden idők egyik legtehetségesebb finn alkotója, egyben a legismertebb finn író nemzetközi viszonylatban. A második világháború idején, 1945-ben megteremtette a muminokat, akik később meghódították az egész világot. A saját neméhez vonzódó Jansson soha nem titkolta, hogy ismerőseiről, családtagjairól mintázta figuráit, így életre szóló partnerét is beleszőtte a muminok világába.

Tove Jansson (1914-2001) életműve felbecsülhetetlen értékkel bír, mert íróként, képzőművészként és képregényrajzolóként is kimagaslót alkotott. Ma már persze legfőképp a muminok édesanyjaként hivatkoznak rá, bájos teremtményeiről szóló könyveit több mint ötven nyelvre fordították le eddig. Világhírét annak is köszönheti, hogy képes volt egyszerre a gyerekeknek és a felnőtteknek is szóló történeteket írni.

 

 

A muminok könyvein túl 12 regényt jegyez, és kritikusai elismerően szólnak arról a tehetségéről, hogy írásaiban mesterien vegyíti a különböző műfajokat. Felnőtteknek szóló regényeinek visszatérő elemei a bizonytalanság érzése és az emberi kapcsolatok. Bár hihetetlenül sikeres volt irodalmi téren, saját maga csupán hobbinak tekintette az írást a képzőművészet mellett, így az elnyert díjakat se gondolta túl nagy dolognak – de boldoggá tette, hogy családja nagyon örül nekik. Képzőművészként különböző technikákat használt biztos kézzel, festményein és rajzain túl gyerekkórházak, iskolák, óvodák és közintézmények falait díszítette freskóival.

Jansson és párja, Tuulikki Pietilä 1955-ben ismerkedtek meg egymással, és szerelmük életük végéig kitartott. Az ötvenes évek derekától nyíltan együtt éltek és dolgoztak. Pietilä a finn képzőművészet egyik legbefolyásosabb alakja volt, aki az alkotói munka mellett a helyi művészeti egyetemen is oktatott. A hatvanas évek elején rátaláltak a tökéletes helyre a Pellinki-szigetvilágban, és Klovharu szigetén apró nyári lakot építettek maguknak, ahol harminc nyarat töltöttek együtt. Imádtak utazni, hónapokat töltöttek Európa felfedezésével. Ezeket az alkalmakat Pietilä megörökítette kézikamerával, utazásaikról több órányi felvétel maradt fenn.

 

A muminok világának egyik karakterét Jansson a párjáról mintázta. Így lett Tuulikki keresztnevű kedveséből Tútikki – eredetiben Too-ticki, a magyar fordításokban hol Puffancs, hol Antan-Ténusz alakban találkozhatunk vele. A télimádó karakter energikus, optimista és minden iránt érdeklő hölgy, aki piros-fehér pulóverében és micisapkájában Mumin papa fürdőházában él. A nálunk főleg az 1990-ben készült japán animesorozat után közismertté váló muminok történeteit több könyvben is folytatta Jansson, aki írói hitvallásnak beillő mondataival nyugtázta az egyre újabb kiadásokat:

“Egy író számára a legboldogabb pillanatok egyike, amikor abban a biztos tudatban adják ki a műveit újra, hogy azokat olvasók új generációi fogják kezükbe venni. Ám az egyáltalán nem biztos, hogy az új olvasók mind gyerekek. Biztosan tudom, hogy egyre több felnőtt szeretne elmerülni a fantázia birodalmában, ahol a hétköznapok valósága, szabályai és csalódásai nem kísértenek. Ahol a valóságot a szerző őszintesége és igazságérzete határozza meg. De fontos tudni, hogy az érdekfeszítő történetek legalább annyira szolgálják a szerző boldogságát is, mint az olvasóét.”

 

Képanyagok: © Moomin Characters™

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés