Hírek

A meleg ír miniszterelnök az LMBTQ jogokról beszélt a homofób amerikai alelnökkel

Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar hivatalos úton Washingtonban járt. A sajtó kizárásával, zárt ajtók mögött tartott tárgyalásokon Varadkar szóvá tette az LMBTQ jogok helyzetét az amerikai alelnöknek, Mike Pence-nek.

 

 

Varadkar a világ kevés számú, nyíltan LMBTQ politikai vezetője, míg a mélyen vallásos, konzervatív Pence egész pályafutása alatt hírhedten homofób nézeteiről volt ismert. Jogvédő csoportok szerint Pence éppen azért tartotta most távol a sajtót a megbeszélésüktől, nehogy nagy nyilvánosság előtt vonják kérdőre melegellenessége miatt.

A találkozó után Varadkar a posztjából fakadó diplomatikus stílusban számolt be arról, hogyan ment a megbeszélés.

„Az egyenlőségről beszéltem vele, valamint arról, hogy az azonos jogok híve vagyok mind a nők jogait, mind az LMBTQ közösség jogait illetően, Amerikában és Írországban egyaránt.”

Azt nem említette, hogy erre Pence hogyan reagált. Mint később kiderült, az alelnök ugyanakkor udvariasan érdeklődőtt Varadkar partnere felől.

„Nagyon jól értesült volt, ismerte a személyes történetemet. Tudta, hogy Matt korábban Chicagóban élt, és egy jövőbeli látogatás idejére mindkettőnket meghívott magához az otthonába. Azt hiszem, ez egy kedves gesztus. Persze, ebben még nagyon sok a ha és a talán, először túl kell élnem a következő évet a hivatalomban, aztán pedig Matt nem különösebben lelkesedik a hivatalos megjelenések iránt, de sose tudni.”

 

 

Állítólag Varadkar stábja tombolt, amikor megtudták, Pence kitiltotta a sajtót. Ezt a miniszterelnök is szóvá tette, de diplomatikusan megjegyezte, így talán könnyebb egy nyílt és őszinte megbeszélést folytatni. Volt miről, Pence két évtizedes politikai pályafutása alatt egyetlen LMBTQ ügyet sem támogatott, és Ronald Reagan óta ő az egyik olyan politikus, aki a legelszántabban ellenzi a jogi egyenlőséget.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin