Nagyvilág

A lengyel gyerekjogi biztos vizsgálatot indít az LMBTQ-barát iskolák ellen

lengyel pride zászló
Lengyel zászló szivárványzászló társaságában Krakkóban. Fotó: Silar, cc-by-sa-4.0

Május elején a Facebookon tették közzé a 10 leginkább LMBTQ-barát lengyel iskola listáját. Mikołaj Pawlak, az ország gyermekjogi biztosa azonnal lecsapott a lehetőségre, és kijelentette, hogy meg fogják vizsgálni a listán szereplő iskolákat – írja a Notes from Poland. A biztos azzal indokolta döntését, hogy „a gyerekeket meg kell védeni a bűnözőktől”, és azt állította, hogy „az igazgatók gyakran nem ellenőrzik alkalmazottaikat a pedofilok nyilvántartásában”.

Pawlak az „Egyház, oktatás, nevelés” című konferencián beszélt arról, hogy mindenképpen utána fog nézni a listán közzétett iskoláknak. „Állítólag 2000 ilyen iskola van. Biztosítom a miniszter urat [az oktatásügyi minisztert] és az itt jelenlévőket, hogy májusban megkezdem az első 10 vagy 20 iskola felülvizsgálatát” – mondta.

Pawlak szerint meg fogják vizsgálni, konkrétan miben nyilvánul meg az, hogy az iskola LMBTQ-barát. Azt is megjegyezte, hogy „természetesen” Varsóban van a legtöbb ilyen intézmény. Varsóról köztudott, hogy liberális város, ellenzéki polgármestere pedig az LMBTQ közösség támogatója.

A lengyel biztos kihangsúlyozta, hogy „rutinellenőrzésről” van szó, a „gyerekek védelmében”. „Gyakran éppen ezekben a magukat a legtoleránsabbnak tartó alapítványokban fordulnak elő különböző szabálytalanságok” – tette hozzá, feltehetően azokra a civil szervezetekre utalva, amelyek az iskolákban LMBTQ témájú workshopokat tartanak.

Pawlak 2020-ban azt nyilatkozta, hogy a szexuális nevelés során az előadók megpróbálnak nemváltoztató szereket adni a gyerekeknek, és azt állította, hogy Poznańban történt egy ilyen eset. Az ottani helyi hatóságok azonban megjegyezték, hogy nem tudnak ilyesmiről. Pawlak soha nem szolgáltatott bizonyítékot állításának alátámasztására.

Elkeserítő, amit a biztos művel

Az LMBTQ-barát iskolák rangsorának koordinátora, Dominik Kuc a TVN24 televíziónak elmondta, hogy meglepte és elkeserítette Pawlak megjegyzése. „A gyermekjogi biztosnak támogatnia kellene a fiatalokat abban, hogy biztonságban érezhessék magukat” – mondta Kuc. A rangsornak pont ez lenne a célja.

„Számunkra ez a diákok, a tanárok és mindenekelőtt az igazgatók megfélemlítését jelenti, akik sok erőfeszítést tesznek azért, hogy mindenki számára biztonságos és nyitott légkört teremtsenek” – tette hozzá. Kuc azt is megjegyezte, hogy a rangsorról nem az ő szervezete dönt, hanem maguk a diákok szavaznak. A szervezet most egy jogi útmutató készítésén fáradozik, hogy az iskolaigazgatók védekezni tudjanak.

Kędzierzyn-Koźle városában konzervatív politikai aktivisták a listán szereplő egyik iskola előtt tüntettek, azzal, hogy „hagyják abba a gyermekek erkölcsi megrontását”. Az iskola igazgatója azonban úgy nyilatkozott a helyi médiának, hogy büszke az intézmény helyezésére a listában, mert ez azt mutatja, hogy a tanulók biztonságban érzik magukat az iskolában. Ez pedig rendkívül fontos a tanulás és a fejlődés szempontjából.

Lengyelország, akárcsak Magyarország, rendkívül gyűlöletkeltő módon áll az LMBTQ-kérdéshez, hozzánk hasonlóan például effektíve megtiltották az LMBTQ témák tárgyalását az iskolákban.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin