Hírek

A lengyel elnök hétfőn beleírja az alkotmányba az örökbefogadás tilalmát

 

Az állítása szerint továbbra sem homofób Andrzej Duda bejelentette, hogy hétfőn első dolga lesz előterjeszteni azt az alkotmánymódosító javaslatot, ami megtiltja az örökbefogadást az azonos nemű párok esetében. Lépése nem független attól, hogy jövő vasárnap tartják az elnökválasztást második fordulóját, ahol a varsói polgármesterrel ketten maradtak versenyben.

Utóbbi, Rafał Trzaskowski, Varsó LMBTQ-barát polgármestere pedig maximálisan támogatja az elnököt, és azt, hogy az alkotmány tiltsa az örökbefogadást az azonos nemű pároknak. A PolandIn tudósítása szerint a varsói polgármester is kiáll Duda mellett:

„Ellenzem azt, hogy az azonos nemű párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Ebben egyetértek a jelenlegi elnökkel. Azt hiszem, ez az álláspontja a lengyel politikai pártok többségének is. Az elnökválasztásban nem volt olyan komoly mainstream politikus, aki egyetértene az ilyen örökbefogadással. Úgyhogy mint rendszerint, az elnök úr ismét csak a figyelemelterelő lépést tesz.”

Az alkotmánymódosítás sikeréhez az alsóház képviselőinek kétharmados támogatása szükséges. Ehhez a kormányzó Jog és Igazságosságnak nincs elegendő számú képviselője, de mivel a kérdésben gyakorlatilag az összes fontos lengyel párt egyetért, így a megszavazása nem lehet kétséges.

Eközben Duda, aki az elmúlt hetekben számtalan homofób kijelentést tett, azzal érvelt az alkotmánymódosítást bejelentő kampányrendezvényén, hogy a tiltás a gyermekek védelmében szükséges. Tervei szerint az alkotmányba bekerül, hogy kizárólag ellentétes nemű párok fogadhatnak örökbe gyermeket, mégpedig azért, mert az állam felelőssége biztosítani a gyermekek felnevelését.

Az újraválasztására készülő Duda a június 29-i első fordulóban a szavazatok 43,7 százalékát szerezte meg, míg a második helyen Trzaskowski végzett 30,3 százalékkal. Mivel elsőre senkiknek sem sikerült megszereznie a szavazatok 50 százalékát, ezért július 12-én kettejük között dől el, ki lesz Lengyelország következő elnöke.

 

 

Az EU a támogatások elvonásával büntetné a lengyel homofóbiát

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin