Nagyvilág

A lengyel bíróság szerint jogos volt a melegek halálát kívánó alkalmazott kirúgása

 

A krakkói kerületi bíróság február 4-én felmentette a lengyel IKEA vallási diszkriminációval vádolt HR vezetőjét. A per egy olyan alkalmazott elbocsátása után indult, aki a vállalat belső rendszerében az LMBTQ közösséget támadó bejegyzéseket tett közzé. A TVN24 beszámolója szerint az ügyészség fellebbezni fog az ítélet ellen.

A korábbi munkavállaló, Janusz Komenda esete óriási figyelmet kapott Lengyelországban. A céges belső honlapon még 2019-ben több homofób megjegyzést tett: “Botrányos a homoszexualitás és a többi deviancia elfogadása és reklámozása” – írta egy helyen, majd az Ószövetségből másolt be bibliai idézeteket, amelyekkel a melegek halálát kívánta. A cég több munkatársa is kifogásolta ezeket a sértő megjegyzéseket. Komenda a vállalat felszólítására sem volt hajlandó eltávolítani a bejegyzéseket, a cég pedig ezután elbocsátotta. Mást nem is tehettek volna, mert a munka törvénykönyve tiltja a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt.

Az évek óta durván homofób gyűlöletkampányt folytató lengyel kormány is rászállt az ügyre, a férfit igyekeztek áldozatként beállítani, akit a hite miatt hurcolnak meg. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint teljes mértékben botrányos volt az IKEA döntése, és utasította az ügyészséget, hogy vizsgálják ki az esetet:

„Ha mindez beigazolódna, akkor olyan helyzettel állnánk szemben, amelyben egy külföldi cég – a lengyel jogrendet megsértve – egyértelműen megsérti a munkavállalói jogokat, beavatkozik a lengyel jog által védett értékek területére, amely minden állampolgár számára garantálja a lelkiismereti és vallásszabadságot. Ez egy abszolút botrányos dolog.”

 

Ezután indult 2020-ban jogi eljárás Katarzyna N. ellen, a bíróság azonban most felmentette a HR vezetőt a vallási diszkrimináció vádja alól.

A bíróság megállapította, hogy a munkavállaló elbocsátása alapos mérlegelés után, a munkajog és a vállalat szabályzatainak megsértése nélkül történt. A Katarzyna N.-t védő ügyvéd, Daniel Książek azt mondta, a bíróságnak „a legcsekélyebb kétséges sem volt” afelől, hogy védence és az IKEA intézkedései jogszerűek voltak.

„A munkavállaló két, szövegkörnyezetéből kiragadott idézetet tett közzé. Ehhez társult egy olyan megjegyezés, amely sértheti az LMBTQ közösség tagjait. A bíróság világosság tette, hogy a poszt nem tükrözi az egyház tanítását ebben a tekintetben” – nyilatkozta az ügyvéd. Hozzátette, a bíróság azt is megállapította, hogy a munkáltató törvényesen járt el, és hogy a munkavállaló elbocsátására vonatkozó döntéshozatali folyamat során széles körű konzultációra került sor.

Az ügyészség közölte, tévesnek tartják a most született ítéletet és fellebbeznek. Katarzyna Skrzeczkowska szóvivő elmondta, kitartanak amellett, hogy Komenda bejegyzései válasz volt a munkáltatónak az „LMBTQ ideológiát” népszerűsítő intézkedéseire.

 

 

Szivárványos dildókkal riogatott a lengyel képviselő a parlamentben az LMBTQ terroristák ellen

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin