Hírek

Vihart kavart a lengyel elnök lánya az elfogadásról szóló beszédével

 

A vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő lengyel elnök, Andrzej Duda ha minimális többséggel is, de megszerezte az újrázás lehetőségét. A kampányban az LMBTQ közösség elleni gyűlöletre épített, az „LMBTQ ideológiát” a kommunizmusnál is nagyobb veszélynek nevezte, amitől meg kell védeni a gyerekeket. Ezért a második forduló előtt bejelentette, alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket.

A lengyel közbeszéd ennek megfelelően mára olyan szélsőséges mértékben homofóbbá vált, hogy az LGBT betűszóra keresve már egyszerűen a lengyel honlapok dominálnak, annyira központi téma lett a gyűlölet az országban. Eközben Andrzej Duda kikérte magának, hogy ő homofób lenne.

A választás éjszakáján, a győzelme idején a színpadon vele volt a felesége, valamint a lánya, Kinga Duda is, aki szintén beszédet mondott. Méghozzá olyat, ami ebben a felfokozott közegben azonnal vihart kavart.

„Szeretném kijelenteni, hogy hazánkban senkinek sem kell attól félnie, hogy kilépjen az utcára. Függetlenül attól, hogy miben hiszünk, hogy milyen a bőrszínünk, hogy milyen nézeteink vannak, hogy mit támogatunk, hogy kit szeretünk, mi mind egyenlőek vagyunk. És mindannyian megérdemeljük a tiszteletet. Senki sem érdemli, hogy gyűlölet tárgya legyen. Egyáltalán senki.”

 

Kinga Duda szavait egyértelműen megkésettnek értékelték a közéleti személyiségek, ezek közül szemlézett a Polish Times. Az újságíró Karolina Korwin-Piotrowska például úgy reagált az Instagramon: „Legközelebb, amikor a drága apád büntetlenül támad meg másokat nyilvánosan, reagálj gyorsabban, ne évekkel később.”

A lengyel színésznő, Paulina Młynarska szintén a közösségi médiában azt írta, hogy ha az elnök lánya komolyan hisz abban, amit elmondott, akkor nem kellett volna a választás éjszakáján Andrzej Duda mellett állnia a színpadon. Úgy értékelte, hogy ez a megszólalás a részéről színtiszta konformizmus volt csupán, nem pedig bátorság.

A nyíltan meleg lengyel színész, Jacek Poniedziałek is megszólalt. (Poniedziałek 2005-ben coming outolt, és 18 éve él párkapcsolatban a rendező Krzysztofem Warlikowskimmal.)

„Kinga Duda mai beszédét érdeklődéssel hallgattam, mert az jutott eszembe, talán nem egy próbálkozás-e, hogy megváltoztassák a közbeszédet. Amit az elnök lányán keresztül kezdenek. Őszintén hangzottak a szavai, ezért Andrzej Dudának tudnia kellett, hogy mit fog a lánya elmondani.”

A lengyel LMBTQ szervezetek nem osztják Poniedziałek optimizmusát. A homofóbia-ellenes szervezet, a Kampanii Przeciw Homofobii munkatársa, Cecylia Jakubczak szerint az elmúlt időszak fényében hiteltelenek a fiatal nő szavai.

„Érthetetlen számunkra, hogy bárki, főleg annak az elnöknek a lánya szólítson fel toleranciára, aki egy tökéletesen szervezett homofób kampányt épített fel, amely során dehumanizálták az LMBTQ embereket, pusztán egy ideológiának nyilvánítva őket.”

Ettől függetlenül Jakubczak jelezte, hogy a szervezet meghívja egy találkozóra az elnök lányát, és szívesen elmondják, mekkora veszélybe sodorta az elnök a lengyel LMBTQ közösséget. A Miłość Nie Wyklucza szervezet részéről Hubert Sobecki úgy értékelte Kinga Duda szavait, hogy ő könnyen beszél, hamarosan visszatér úgyis Londonba, ahol évek óta létezik az egyenlő házasság intézménye.

Kinga Duda ugyanis csupán az elnökválasztás második fordulójára repült haza az Egyesült Királyság fővárosából. Sajtóhírek szerint azonban előfordulhat, hogy tartósan az országban marad, és nem tér vissza Londonba.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb