Itthon

A közös ellenzéki listára szavazók nagy arányban támogatják az azonos nemű párok házasságát

Fotó: Budapest Pride

 

November elején a hvg.hu készített online felmérést az ellenzéki közös programról, valamint a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter terveiről. A választási esélyeken, az alaptörvényen, a bevándorláson és az adózáson kívül számos területet érintő kérdéssort összesen 16.808-an töltötték ki, a nem reprezentatív eredmények pedig arányaiban mutatják, mit és hogyan változtatnának meg a választók.

A most publikált eredmények között az azonos nemű párok jogi helyzetét, illetve az örökbefogadás kérdését érintő válaszokat is megtaláljuk. A kormánypropaganda részéről előszeretettel csak “szivárványkoalíciónak” nevezett ellenzéki összefogás pártjai között ez érzékeny témának számít, a Közös Alap nevű programjukban így csak általános diszkriminációellenes elvek szerepelnek. Az ellenzéki választók azonban erőteljesen elfogadónak tűnnek.

A közös ellenzéki listára szavazók 84 százaléka a házasságkötést és az örökbefogadást is engedélyezné az azonos nemű párok számára. Az összes válaszoló körében ez az arány 75 százalékos. A számok arra utalnak, hogy a kormánypártok által erőltetett LMBTQ-ellenes hangulatkeltés főleg a törzsszavazóikra hat, ugyanis még a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak 20 százaléka is támogatja az egyenlő házasságot és az örökbefogadást, míg a legalacsonyabb értéket, 12 százalékot épp a Fidesz szavazóinál mértek. (A hétvégi Fidesz-kongresszuson az Országgyűlés alelnöke, a fideszes Lezsák Sándor kijelentette, hogy “a szivárványosok, a genderek és az LMBTQ-aktivisták” a magyarok ellenségei.)

 

Az eredményekből az is látszik, hogy házasságkötés inkább elfogadható a kormánypártiak számára, mint az örökbefogadás. Ha kizárólag az azonos nemű párok házassága a kérdés, akkor a Fideszre szavazók 26 százaléka és a Mi Hazánk szavazóinak 35 százaléka tudná ezt támogatni. Az összes választó körében ugyanez 87 százalék, míg az ellenzéki közös listára szavazók körében 95 százalékos ez az arány.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés