Itthon

A közös ellenzéki listára szavazók nagy arányban támogatják az azonos nemű párok házasságát

Fotó: Budapest Pride

 

November elején a hvg.hu készített online felmérést az ellenzéki közös programról, valamint a közös miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter terveiről. A választási esélyeken, az alaptörvényen, a bevándorláson és az adózáson kívül számos területet érintő kérdéssort összesen 16.808-an töltötték ki, a nem reprezentatív eredmények pedig arányaiban mutatják, mit és hogyan változtatnának meg a választók.

A most publikált eredmények között az azonos nemű párok jogi helyzetét, illetve az örökbefogadás kérdését érintő válaszokat is megtaláljuk. A kormánypropaganda részéről előszeretettel csak “szivárványkoalíciónak” nevezett ellenzéki összefogás pártjai között ez érzékeny témának számít, a Közös Alap nevű programjukban így csak általános diszkriminációellenes elvek szerepelnek. Az ellenzéki választók azonban erőteljesen elfogadónak tűnnek.

A közös ellenzéki listára szavazók 84 százaléka a házasságkötést és az örökbefogadást is engedélyezné az azonos nemű párok számára. Az összes válaszoló körében ez az arány 75 százalékos. A számok arra utalnak, hogy a kormánypártok által erőltetett LMBTQ-ellenes hangulatkeltés főleg a törzsszavazóikra hat, ugyanis még a Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak 20 százaléka is támogatja az egyenlő házasságot és az örökbefogadást, míg a legalacsonyabb értéket, 12 százalékot épp a Fidesz szavazóinál mértek. (A hétvégi Fidesz-kongresszuson az Országgyűlés alelnöke, a fideszes Lezsák Sándor kijelentette, hogy “a szivárványosok, a genderek és az LMBTQ-aktivisták” a magyarok ellenségei.)

 

Az eredményekből az is látszik, hogy házasságkötés inkább elfogadható a kormánypártiak számára, mint az örökbefogadás. Ha kizárólag az azonos nemű párok házassága a kérdés, akkor a Fideszre szavazók 26 százaléka és a Mi Hazánk szavazóinak 35 százaléka tudná ezt támogatni. Az összes választó körében ugyanez 87 százalék, míg az ellenzéki közös listára szavazók körében 95 százalékos ez az arány.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb