Kultúra

A kortárs képzőművészet szerelmeseinek – Kezdődik az Art Market Budapest

Közép- és Kelet-Európa első számú, és Európa egyik számottevő nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, az idén kilencedik alkalommal megrendezett Art Market Budapest 2019. október 3–6. között különleges művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában.

A rendkívüli érdeklődést jól mutatja, hogy Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállítása 5 kontinens 25 országának több mint 100 kiállítója jóvoltából ötszáznál több művész több ezer alkotását teszi láthatóvá és hozzáférhetővé.

Az Art Market Budapest a széles közönség számára idén így ismét kimagasló színvonalú nemzetközi művészeti élményt biztosít, miközben Budapest az egyik legjelentősebb európai kulturális központként, a régió művészeti fővárosaként mutatkozhat be ezekben a napokban. A rendkívül kompetitív kiállítói mezőnyben Magyarország valamennyi jelentős kortárs képzőművészeti galériája is bemutatkozik.

 

2007, digital collage, pigment print on canvas, 150 x 187.5 cm; LightJet on Ilfoflex, 80 x 99 cm

 

A vásár nemzetközi jelentőségű kísérőprogramjaként a világhírű olasz Michelangelo Pistoletto Harmadik Paradicsom elnevezésű, többnapos programját is elhozza Budapestre. Michelangelo Pistoletto az Art Market Budapest különleges vendégeként vesz részt a vásáron. A művész valóságos élő legenda a nemzetközi művészeti életben, Európa egyik legmagasabbra értékelt élő alkotója, művei a világ valamennyi jelentős gyűjteményében megtalálhatóak. Egyebek mellett a rendkívüli hatású Arte Povera művészeti mozgalom kulcsfigurájaként és a híres tükörfestmények alkotójaként ismert és keresett a világ művészeti piacain. A mester 1998-ban az észak-olaszországi Biella városában Cittadellarte – Fondazione Pistoletto néven különleges alapítványt és egy elhagyott textilgyárban komplex művészeti bázist hozott létre, amely a művész látásmódját tükröző, a társadalom és kultúra összefüggéseit középpontba helyező programok megvalósítására koncentrál.

Pistoletto szellemi munkásságának jellemzője, hogy a művészetre és társadalomra vonatkozó gondolatait manifesztumok formájában fogalmazza meg, amelyek közül az egyik legismertebb az úgynevezett Third Paradise (Harmadik Paradicsom). Lényege, hogy miközben az első Paradicsom a természettel való harmonikus együttélés közege volt (Ádám és Éva), a másodikat a technikai forradalom és fejlődés vívmányai határozzák meg, addig a harmadik Paradicsomnak a korábbi kettő fúziójaként kell létrejönnie. Azért szükséges tehát erőfeszítéseket tennünk, hogy ez az újabb harmónia, egyfajta paradicsomi állapot létrejöhessen: a természet ugyan adott, de már nem élünk vele harmonikusan együtt, miközben a technikai fejlettség elég magas ahhoz, hogy a földön az emberek életét könnyebbé, kényelmesebbé és élvezhetőbbé tegye.

 

Pistoletto Apple Made Whole Again by Kata Tóth

 

A programhoz kapcsolódóan létrehozott alkotás a Third Paradise egyik jelképeként használt almát ábrázolja. Az alkotás mögötti koncepció lényege, hogy az almát, amelyből kiharapott egy darabot az emberiség, és ezzel eltávolodott a természettől, a technika segítségével újra egésszé lehet alakítani. Az almába tehát a kiharapott rész látványos „öltésekkel” visszakerül.

Az Art Market Budapest a fotóművészet is a fókuszba állítja, hiszen a vásár társrendezvénye, az Art Photo Budapest továbbra is Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásáraként ezúttal is egy teljes kiállítási csarnokot szentel a népszerű művészeti ágnak. Az Art Photo Budapest fontosnak tekinti, hogy a rendkívül gazdag és erős nemzetközi programban, az 5 kontinens kiállítási anyagából válogató művészeti mezőnyben a hazai fotóművészet látványos szerepet kapjon. A kiállítók között egyebek mellett Lucien Hervé, a világhírű magyar származású fotográfus alapítványa is szerephez jut, a kortárs hazai fotóművészetet – számos magyar szakmai szereplő kiállítási anyaga mellett – pedig az a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatás is reprezentálja, amely egyebek mellett az Art Basel idején Bázelben is bemutatkozott, és amely Budapestről Rómába utazik tovább, hogy a magyar alkotóknak a Bauhausban betöltött szerepére irányítsa a nemzetközi figyelmet.

Art Market Budapest 2019

Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásár

  1. október 3-6.; Budapest, Millenáris Park

https://artmarketbudapest.hu/

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb