Hírek

A horvát meleg pár nevelőszülő szeretne lenni, miközben több száz gyerek él árvaházban

Csakis ellenállásba ütközött eddig egy meleg pár Horvátországban, akik nevelőszülők szeretnének lenni, mindeközben hazájukban több száz gyermeknek lenne szüksége szerető otthonra.

Ivo Segota molekuláris biológus és Mladen Kozic, szociológus bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek – Horvátországban a törvények egyelőre nem engedélyezik az azonos nemű párok számára a házasságot. Mind a ketten családot szeretnének alapítani, ezért 2017-ben kérvényt nyújtottak be, hogy nevelőszülők lehessenek, de azt szinte azonnal elutasították – írja a Pink News.

 

Mladen Kozic és Ivo Segota

 

Hogy nevelőszülők lehessenek, hamar egy ördögi körré vált a folyamatos vizsgálatok, elutasítások, fellebbezések és döntéshozások miatt, miközben az ügy Horvátország különböző hivatalaiban, a szociális minisztériumban és a bíróságokon keringett.

Bár az első interjúk pozitív eredménnyel végződtek, az örökbefogadásokat intéző hivatal miatt mégis megállt a folyamat, mivel úgy vélték, jogilag nem tudták eléggé megindokolni kérésüket. Később figyelmen kívül hagyták azt a zágrábi bírósági határozatot is, amelyben felülvizsgálták a pár kérelmét, ezzel felháborodást váltva ki a jogi szervezetek és a szakértők körében.

„A gyermeknevelés iránti vágyunk teljesen őszinte, és egyáltalán nem különbözik attól, amikor más párok szeretnének gyermeknevetést hallani az otthonukban. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy lehetőségünk legyen az örökbefogadásra, mert ezeknek a gyerekeknek nem sok okuk van rá, hogy nevessenek az életük során, és ez az, amit mi meg szeretnénk adni nekik”

– nyilatkozta Segota.

Az alkotmánybíróság nemrég hozott ítélete most mégis reményre adhat okot, mivel januárban a horvát felső bíróság úgy határozott, hogy mindenkinek egyenlő jogokkal kellene rendelkeznie az örökbefogadást illetően, a családi állapotuktól függetlenül.

„Nagyon boldogok voltunk. A mostani döntés után senkinek sem lenne szabad keresztül mennie azon, amin nekünk.”

Bár ez a döntés győzelemként is elkönyvelhető, a horvátok közel 64 százaléka továbbra is ellenzi ezt a döntést, és pár nappal ezelőtt egy szivárványcsalád bábuit égették a nyílt utcán.

A döntés miatt leginkább a katolikus egyház háborodott fel Horvátországban. Vice Batarelo, egy helyi vallásos szervezet vezetője azt mondta, az alkotmánybíróság egy veszélyes intézet, amely csakis szégyent hoz az országra.

„A gyerekeket, akiknek a legjobb gondviselést kellene élvezniük az országban, sikerült kísérleti egerekké változtatnunk.”

Egy másik vallásos családbarát szervezet azt tervezi, hogy megtámadja a döntést, amely szerintük elfogadhatatlan, és egyáltalán nem nézi a gyermekek érdekeit.

Azzal, hogy Segota és Kozic családot szeretnének alapítani, és a nyilvánosság elé léptek problémájukkal, meg akarták mutatni Horvátországnak, hogy az azonos nemű párok nem holmi „szörnyetegek vagy űrlények nyugatról”.

Arra biztatják az embereket, hogy ebben az esetben ne a homoszexualitás erkölcsi értékeivel foglalkozzanak, hanem a rászoruló gyermekekkel.

„Mindez a politikáról, a nézetekről, a stigmákról szól, pedig nem így kellene lennie. Ez arról az ezer gyermekről szól, akik sokkal jobb ellátást érdemelnek, és akik a hivatalok miatt elveszítik a lehetőséget egy szebb jövőre”

– mondta Kozic.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin