Hírek

A homofób köztársasági elnök marad hatalmon Lengyelországban

Rekordmagas részévteli arány mellett (a szavazópolgárok 68,9 százaléka járult az urnákhoz), 51,2 százalékos aránnyal, de nyert a lengyel elnökválasztáson a jelenlegi köztársasági elnök, az ultrakonzervatív és homofób kormány támogatását élvező Andrzej Duda. Ellenfele a második fordulóban Varsó LMBTQ-barát polgármestere, Rafał Trzaskowski volt.

A 48 éves Duda áprilisig a választás biztos esélyesének látszott, ám a koronavírus és az árnyékában megtartandó választás körüli jogi huzavona megtépázta a Jog és Igazságosság vezette kormánykoalíció, így a jobboldali elnök támogatottságát is.

 

Andrzej Duda

 

Lengyelországban a köztársasági elnöknek jóval nagyobb hatalma van, mint Magyarországon, így nem csoda, hogy sokan látták volna szívesen Andrzej Dudát távozni, aki bár tagadja, hogy homofób, öt éves ciklusa során számos alkalommal tett az LMBTQ-közösségre nézve káros nyilatkozatot.

Szerinte az „LMBTQ-ideológia” egy külföldi, megszálló befolyásolási kísérlet, amely aláássa a katolikus Lengyelország hagyományos értékeit. Éppen ezért, valamint „a gyermekek védelme érdekében” megígérte, hogy betiltja az LMBTQ közösség elfogadásáról szóló felvilágosító előadásokat az iskolákban és a közintézményekben, megtiltja az örökbefogadást az azonos nemű pároknak, és betiltja az azonos nemű párok házasságát.

Parlamenti választást 2023-ban tartanak a kelet-európai országban.

 

A kormánysajtóban megindult a hadjárat a szivárványcsaládok ellen

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin