Hírek

A kormánysajtóban megindult a hadjárat a szivárványcsaládok ellen

 

„A törvényeket kijátszva jutnak gyermekhez Magyarországon a homoszexuális párok” – ezzel a már címében is hazugságot állító szöveggel jelent meg Füssy Angéla cikke még július elsején a PestiSrácok oldalán. Állítása szerint „a hatályos jogszabályokat kijátszva” zajlik ma az örökbefogadás a szivárványcsaládok esetében, cikkében azonban Füssy úgy tesz, mintha az örökbefogadást intéző állami szervek nem is léteznének.

Mintha nem a szakhatóságok bírálnák el az örökbefogadási kérelmeket az alapján, hogy a gyermek érdekét szolgálja-e az adott örökbefogadó, és hogy ő minden körülményt – így az azonos nemű párját is figyelembe véve – alkalmas-e a feladatra. Amennyiben a hatóságok a gyermeknevelésre alkalmasnak találják az örökbefogadót, úgy a hatályos jogszabályok alapján eljárva döntenek az örökbeadásról.

Magyarországon a bejegyezett élettársi kapcsolatban élő párok közösen nem fogadhatnak örökbe gyereket, ilyen esetben csak az egyik fél válhat hivatalosan is szülővé. Ha pedig a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek alkalmasnak ítélték az azonos nemű párkapcsolatban élő örökbefogadót, és a jogszabályoknak megfelelően történt az örökbefogadás, akkor a témát minden bizonnyal csupán nem elég részletesen ismerő, tehát valójában nem rosszindulatú Füssy állítása nem állja meg a helyét: nem valósult meg a törvények kijátszása.

 

 

Az már más kérdés, hogy ezzel a címmel mennyire a tények közlése, vagy inkább a hangulatkeltés volt a cél, ahogy az pedig sajtóetikai kérdéseket vet fel, hogy ehhez a cikkhez azonos nemű magyar párok olyan fotóit használták fel, amihez nem kérték az érintettek beleegyezéstét. Fun fact: a nyomtatott magazinunk címlapján is szereplő Marci és Ádám esetében például egy olyan fotót használtak fel, amit a Humen Magazin készített, és aminek utánközlésére nem kapott engedélyt a PestiSrácok. Nem mintha kérték volna, ahogy az a másik két érintett pár esetében sem történt meg.

Eközben a magyarok többsége, 56 százaléka családnak tartja, ha egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű pár nevel gyereket, és csupán 17 százalékuk gondolja azt, hogy el kell venni szüleiktől a szivárványcsaládban nevelkedő gyermekeket.

 

Marci, Ádám és Andris – az ő fotójukat is felhasználta a PestiSrácok

 

Egyik olvasónk aztán jelezte, hogy érdemes lenne visszahallgatni a Kossuth Rádió keddi adását is. A Jó reggelt, Magyarország! című műsor vendége volt a 8:15-ös közlekedési hírek után régi ismerősünk, Schittl Eszter. A kifejezetten vallásos-konzervatív petíciókat gyűjtő, nemzetközi homofób platform, a CitizenGO igazgatója volt a közrádió vendége, ahol a lengyelországi alkotmánymódosításról kérdezték. Mint ismert, az újraválasztására készülő elnök, Andrzej Duda az alkotmányban akarja megtiltani az örökbefogadást az azonos nemű párok számára. Erre így reagált Schittl:

„Egyre inkább igényt formálnak a homoszexuális párok, hogy gyerekhez jussanak, gyereket fogadjanak örökbe. Számukat tekintve nincsenek sokan, de számukra ez olyan, úgy érzik, nem jutnak el a teljes szabadságig, amíg nem érik el ezt is, hogy szabadon juthassanak gyermekhez.”

Emiatt örömmel üdvözölte a lengyel elnök tervét, majd szakértő szerepben tetszelegve ő is kijelentette, hogy Magyarországon „a homoszexuálisok kijátsszák a rendszert, mert egyedülállóként jelentkeznek be az örökbefogadásra”.

– De hát ez akkor csalás!

– háborodott fel a műsorvezető Kakuk L. Tamás, diszkréten nem foglalkozva a ténnyel, hogy mindez a törvényi szabályozás miatt történik így. Schittl sajnálkozott, hogy homoszexuális párokhoz kerülnek gyerekek, amikor biztosan lenne heteroszexuális pár is, aki gyermekre vár. Itt megint nagyvonalúan elsiklott a tények felett, hogy az egyedülállóként örökbefogadásra jelentkező jelölt mindig a várólista legvégére kerül, így csak olyan gyerek kerül hozzá, aki előtte a többi heteroszexuális párnak „nem kellett”. Ezen túlmenően az alábbiakat állította:

„Több kutatás rámutat arra, hogy az azonos nemű párok által nevelt gyerekek sokkal több mentális problémával rendelkeznek azokhoz a társaikhoz képest, akiket anya és apa nevelt, sőt még azokhoz képest is, akik egyszülős családokban nőnek fel. A kutatások szerint a legrosszabb érzelmi állapotban azok a gyermekek vannak, akik két homoszexuális férfival élnek.”

Örömmel jelentette be ugyanakkor, hogy eddig már több mint kétszáz közéleti személy, tudósok, püspökök tettek hitet amellett, hogy egy gyereknek apára és anyára van szüksége.

Schittl szerint a jelenlegi, szerinte visszaéléses helyzetre a törvényhozóknak mindenképp reflektálniuk kell. Erre pedig nem is kell sokat várnia, a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjújában jelentette be, hogy az őszi törvényalkotási időszak egyik legfontosabb témája a gyermekvédelmi törvény szigorítása lesz. Ennek apropója a közvéleményt most joggal foglalkoztató Kaleta-ügy – a volt perui magyar nagykövet a napokban kapott felfüggesztett börtönbüntetést 19 ezer gyermekpornográf kép birtoklása miatt.

A miniszterelnök környezetéből még a tavalyi önkormányzati választások előtt érkezett a hír, hogy alkotmánymódosítást készítenek elő. Az index akkori értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő azt szeretné, ha az Alaptörvény kimondaná: azonos nemű párok semmilyen körülmények között ne fogadhassanak örökbe gyereket.

A transzneműeket ellehetetlenítő 33-as törvény után, és a kézivezérelt kormánymédia elmúlt tíz éves működését tekintve naivitás lenne már azt feltételezni, hogy a mostani uszító hangvételű anyagok véletlenül jelentek volna meg, ráadásul időben közvetlenül egymás után.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb