EgészségPlay Safe

A HIV is csak az élet része – Nemzetközi kampány indult a betegséggel élőknek

Míg három évtizeddel ezelőtt a HIV/AIDS sokak számára a halálos ítélettel volt egyenlő, mára az orvostudomány rendíthetetlen erőfeszítéseinek köszönhetően féken tarthatóvá vált. Bár a végleges ellenszer még várat magára, és így a betegség felett aratott abszolút diadal ideje sem jött el, fegyelmezett gyógyszerszedés mellett a HIV-pozitív emberek is teljes értékű életet élhetnek, HIV-negatív társaikhoz hasonló élettartammal.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell résen lenni! Léteznek ugyanis egészségügyi helyzetek, amelyeket a HIV-vel élőknek érdemes kiemelten kezelniük. E betegségek tudatosítását tűzte ki céljául a brit Gilead Sciences Europe, amely HIV is: Just a part of me (szabad fordításban A HIV: Csak egy részem) névvel indított felvilágosító kampányt HIV-pozitív meleg és biszexuális férfiak részére (HIV-pozitív nőknek is terveznek hasonlót az év második felében).

A www.hivisjustapartofme.eu weboldalon elérhető anyagok mind arra bátorítják a vírussal élőket, hogy lépjenek túl azon, hogy egészségük fokmérőjeként kizárólag a vírusszámra koncentrálnak és mellette ne hanyagoljanak el más alappilléreket sem. A kampány nyolc területre fókuszál: 2-es típusú diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás), veseelégtelenség, csontritkulás, rák (különös tekintettél a végbél- és prosztatarákra), májelégtelenség (hepatitisz), tüdő-, valamint mentális betegségek (idegesség, depresszió, alvászavar és szexuális zavarok).

A felmerülő problémák mind arcot is kaptak: 11 HIV-pozitív férfi vállalta, hogy kamera előtt beszél a fertőzésről és arról, milyen egyéb veszélyre, betegségre kell odafigyelnie. Az urak több korosztályt és nemzetet képviselnek: Görögországból, Belgiumból, Nigériából, Olaszországból, Lengyelországból, Spanyolországból és az Egyesült Királyságból érkeztek, 25 és 71 év közöttiek. A forgatás során, mialatt életükről és megpróbáltatásaikról meséltek, egy tetoválóművész mindegyiküknek felfestette a testére azt a szervét, amely külön figyelmet, orvosságot igényel. E videók és történetek angol feliratozással szintén megtekinthetőek a honlapon.

Számos kampány témája a HIV-prevenció, azonban túlságosan kevés szólítja meg azokat, akik együtt élnek a HIV-vel. Szeretném, hogy a HIV is: Just a part of me eljusson mindazokhoz, akik egyedül érzik magukat a betegségükkel. Fontos tudniuk, hogy természetes dolog aggódni a diagnózis után. De amint ezen túl tudnak lépni, érdemes a hosszú távú egészségükre koncentrálni” – emeli ki üzenetében a hét éve fertőzött görög Antonis Papazoglou. Különösen szépek a 71 éves lengyel Wojciech Tomczynski szavai: „A HIV-diagnózis valaha egyenlő volt a halálos ítélettel, de én már három évtizede élek vele és köszönöm, minden a legnagyobb rendben. A mindennapokban eszembe sem jut, hogy fertőzött vagyok. Jó a kapcsolatom az orvosommal, bármilyen kérdést feltehetek neki. Ez nagyon sokat segít. Így remélem, még további három évtized vár rám!

Egyszerre állapítottak meg nálam HIV-et és Hepatitis C-t, ami teljesen megváltoztatta az életemet. Időt és teret adott ahhoz, hogy megértsem, mit üzen a testem, és mire van szüksége a szívemnek és a lelkemnek ahhoz, hogy boldog legyek. Szeretném elérni, hogy az emberek máshogy gondoljanak a diagnózisukra. Ha tudatosítod magadban és odafigyelsz magadra, teljes értékű életet élhetsz” – meséli videójában a 37 éves Prakash, aki egy évtizede él Németországban HIV-pozitívként. Mint látható, az interjúalanyok amellett, hogy az egészségtudatos magatartás fontosságára hívják fel a figyelmet, lelket kívánnak önteni minden olyan HIV-pozitív társukba is, akik egyedül érzik magukat és nem tudnak, vagy nem mernek kihez fordulni státuszukkal kapcsolatban. „Szeretném, ha ez a kampány segítene azokon, akik nemrég tudták meg, hogy fertőzöttek. Szeretném, ha látnák, hogy hosszú élet élhető mellette. Ha gondoskodsz magadról, a jövőd szebb lesz, mint képzelni mered. A HIV csak valami, amim van, és nem az, aki vagyok. Szeretném, ha mások is így éreznének” – üzeni Marco Fontaina, akinek a betegségről alkotott képe igazán inspiráló, különösen annak fényében, hogy csak egy éve HIV-pozitív.

Végül még egy gondolatot osztanék meg a 11 férfi felvételéből: „Nehéz feldolgozni, amikor az embert HIV-vel diagnosztizálják, de ha támogató és pozitív emberekkel veszed körül magad, az elképesztően sokat segít. Ne gondolj a legrosszabbra, hisz olyan rossz úgysem lesz soha. Annyira aggódtam, mit gondolnak majd az emberek, de az anyukám első kérdése az volt, mit kell mostantól máshogy főznie nekem? Ha sikerül rendezned a gondolataidat, képes leszel a tested más részeire is jobban odafigyelni” – meséli az olasz Marcello, aki szintén egy éve él a vírussal.

Magazinunk mindig is kiemelt fontossággal kezelte a tájékoztatást a nemi úton terjedő betegségekről és különösen a HIV-vírusról. Hiszünk abban, hogy a tudatos közösséghez, a biztonságos szex és a megelőzés fontosságának felismeréséhez folyamatos párbeszéden és tájékoztatáson át vezet az út. Ezért is bátorítunk-bátorítok mindenkit, státusztól függetlenül arra, hogy látogasson el a www.hivisjustapartofme.eu weboldalra. Olvasson, nézzen meg pár videót, valamint forgassa a Humen magazin számait az elmúlt egy évből: Pozitív című napló-rovatunkból kiderül, milyen ma Magyarországon egy felnőtt férfinek HIV-pozitívként élni.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda      

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin