Hírek

A gyermekek megerőszakolásához hasonlította az azonos neműek házasságát Chile alkotmánybírósága

Elutasította Chile alkotmánybírósága egy chilei-spanyol leszbikus pár arra irányuló kérelmét, hogy ismerjék el a dél-amerikai országban is az eredetileg Spanyolországban kötött házasságukat. A bírák 5:4 arányban utasították el a kérést és a döntés indoklásában elszomorító érvek szerepelnek.

A bíróság nyíltan homofób és kőkorszaki érveket hozott fel” – tájékoztatta a sajtót a Homoszexuális Integráció és Felszabadítás Mozgalom nevű helyi LMBTI-szervezet. „A bírák azt állítják, hogy ezek után a nem tolerálható szélsőségeket is el kéne ismerniük, mint például a poligám és kényszerházasságokat, vagy az olyan afrikai házasságokat, ahol gyerekeket erőszakolnak meg.

 

Pride felvonulás Santiago de Chilében

 

A Mozgalom szerint aggasztó, hogy a bíróság ilyen érvelést használ, arról nem is beszélve, hogy ezzel védtelen marad a pár 2009-ben született közös fia is, hiszen a chilei polgári jog értelmében nem lehet egyszerre két anyja.

Hozzá kell azonban tenni, hogy nem mind a kilenc bíró értett egyet az érveléssel, az 5:4 arány azt jelzi, hogy nem sokon múlott a leszbikus pár sikere.

Egy 2018-as közvélemény-kutatás szerint a chileiek 65 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát. Bejegyzett élettársi kapcsolat kötésére 2015 óta van lehetőség az országban, ám ez nem jár együtt például gyermek közös örökbefogadásával.

 

Chile mától hivatalosan is elismeri az azonos nemű párok kapcsolatát

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin