Hírek

Chile mától hivatalosan is elismeri az azonos nemű párok kapcsolatát

Chile is csatlakozott azon dél-amerikai országok sorához, amelyek valamilyen formában hivatalosan is elismerik az azonos nemű párok kapcsolatát.

chile gay flag

Bár az esküvő még nem lehetséges, mától köthetnek a párok bejegyzett élettársi kapcsolatot. A törvény meghozatala azért nagyon érdekes, mert Chile eléggé el volt maradva a házasságot szabályzó jogokkal: elválni például 2004-ig nem volt lehetséges.

Marcha_gay_en_Santiago_de_Chile,_2009

A számítások szerint körülbelül kétmillió ember van az országban, akik a közeljövőben a kapcsolatukat elismertethetik a törvény előtt; közülük 3200 ember regisztrált, hogy hivatalosítsa kapcsolatát párjával. Azonban ahogy nálunk sem, Chilében sem jár ez a kapcsolat a házasokat illető jogokkal .

02a-ChileGay

Az azonos nemű személyek házasságát jelenleg csak az ország egynegyede támogatja, így erre még várniuk kell a pároknak. Az LMBTQ aktivisták mégis bíznak abban, hogy az emberek a bejegyzett élettársi kapcsolatok által könnyebben el fogják tudni fogadni az esküvő gondolatát, és Chile nemsokára csatlakozhat a szomszédos Argentínához, ahol már bárki könnyedén összeházasodhat párjával, szexuális beállítottságtól függetlenül.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb