Hírek

A csehek kétharmada támogatja az azonos nemű párok házasságát

Felvonulók a 2017-es prágai pride-on.

 

A héten tették közzé a legújabb közvélemény-kutatás eredményeit, ami szerint a csehek körében tovább nőtt az LMBTQ jogok támogatása.

Még 2018 júniusában került az azonos nemű párok házasságáról szóló törvénytervezetet a cseh parlament elé, ha elfogadják, Csehország lehet az első posztszocialista ország, ahol bevezetik az egyenlő házasság intézményét.

A társadalmi támogatottságon biztosan nem fog múlni, a Median közvélemény-kutató adati szerint a csehek kétharmada támogatja az azonos nemű párok házasságát. Ezen túlmenően 62 százalékuk elismeri családként és támogatják az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. A pár egyik tagjának saját gyerekét érintő közös örökbefogadást pedig a megkérdezettek 77 százaléka támogatja.

A cseh közszolgálati rádióban Filip Milde, a Jsme fér nevű jogvédő szervezet szóvivője elmondta, hogy a generációs szakadék élesen megmutatkozik a támogatás és az elutasítás kérdésében a fiatalok és az idősebbek között.

„A felmérés leginkább meglepőbb eredménye, hogy a 35 és 54 év közötti korcsoportban nőtt az egyenlő házasság támogatottsága. Ezt látjuk a társadalmi támogatottság szempontjából a leginkább meghatározó lépésnek, és nagyon örülünk neki.”

A 55 éven felüliek azok, akik a kérdésben kitartanak saját konzervatív nézeteik mellett. Olyannyira, hogy körükben még nőtt is az elutasítás mértéke, ugyanakkor Milde szerint ez a csoport elég kicsi a társadalom többi részéhez mérten.

 

 

https://humenonline.hu/hiszem-hogy-a-2019-es-pragai-pride-az-egyenlo-hazassagi-jogok-unnepe-lesz/

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin