Hírek

Két éven belül azonos nemű szülőknek is lehet közös vér szerinti gyereke

Történelmi bejelentést tettek a Cambridge-i Egyetem kutatói. Állításuk szerint a tudomány segítségével két éven belül megvalósíthatóvá válik, hogy azonos nemű párok őssejtjeinek felhasználásával, mesterséges megtermékenyítés segítségével olyan babák jöjjenek a világra, amelyek mindkét édesanyának, vagy édesapának biológiai leszármazottjai.

A tudósok bemutatták, hogy a petesejt és a hímivarsejt is reprodukálható őssejtek segítségével. Állításuk szerint e technikával elérhetővé válna, hogy pár éven belül azonos nemű pároknak is lehessen közös vér szerinti gyermeke.

Kísérletük során embriók őssejt-szöveteit, valamint felnőtt férfiak és nők bőrsejtjéből vett szöveteket használtak fel. Összesen tíz donor segítségével állítottak elő vadonatúj szöveteket. A mesterségesen előállított és az anyaméhben található emberi sejtszöveteket összehasonlítva megállapították, hogy tartalmaznak azonos jellemzőket.

A projektet vezető Azim Surani sajtótájékoztatón kijelentette: „Sikerrel vettük a folyamat első és legfontosabb akadályát. Őssejteket használtunk fel, új szöveteket állítottunk elő és legyőztünk olyan akadályokat, amelyeket korábban képtelenek voltunk.”

A Cambridge-i Egyetem Oxford után a második legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény angol nyelvterületen. 1209-ben alapították.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin