Kultúra

Csak a színpadon díva – interjú Dana International-lel

A szombat esti fellépése előtt már pénteken Budapestre érkezett Dana International. Miután kipihente a repülőút fáradalmait,  a Humennek is adott egy villáminterjút arról, hogyan értelmezi ő a dívaságot és milyen műsorral készül a Confetti partyra a PRLMNT-be.

Fotó: Lëon Noël / Humen Magazin
Fotó: Lëon Noël / Humen Magazin

Legutóbb két hete Bécsből hallottunk hírt felőled, részt vettél te is az idei Life Ballon. Miért érezted, ott kell lenned a jótékonysági gálán?

Dana International: Fontosnak tartom a HIV elleni küzdelmet, mindenféle formában.  Másrészt – hozzátartozik ez is -, a Life Ball egy hatalmas glamúr party, sok híresség érkezik a világ minden részéről a gyönyörű bécsi városházára.

Felléptél ott Jean Paul Gaultier divatbemutatójában is. Hogy érezted magad modellként?

D. I.: Húsz évvel ezelőtt találkoztam legelőször Gaultier-vel, akkor nem tudtam részt venni a divatbemutatójában, mivel épp a zsidó holokauszt emléknapjára esett. Azóta sok közös projektben dolgoztunk együtt, ám modellként most léptem fel először nála. Valóra vált ez az álmom is, sőt én nyithattam a showját, én vonulhattam fel legelőször. Naomi Cambell ikonikus alak számomra a modellvilágból, kifejezetten kértem, hogy az ő cipőjét viselhessem. Ha netán elestem volna, az ő cipőjében landoltam volna a földön. (nevet)  Gaultiert egyébként lenyűgöző és végtelenül kedves embernek tartom.

Valószínűleg a Diva című számodat ismerik a legtöbben Európa-szerte, hisz ezzel nyerted meg az Eurovíziós Dalfesztivált 1998-ban. Adódik ebből a kérdés, mit jelent számodra dívának lenni, milyen női alakok voltak hatással rád?

D. I.: Én csakis a színpadon szeretek díva lenni, a színpadi hatás, a sokkolás miatt  van szükség erre. Ha reggel felkelek, inkább vagyok én majom, mint nagyasszony. (nevet) A hétköznapokban nem szeretem a csillogó ruhákat, inkább az egyszerűekben érzem jól magamat. Csak a színpadon, amikor az a feladatom. Akkor  foglalkozom azzal, hogy megteremtsem a díva képet. Csak ekkor fontos, milyen sminket teszek fel, hogyan áll a hajam, milyen ruhát viselek. Ám este nem így fekszem le aludni.  Egyébként tudtad, hogy a díva a divine, vagyis az isteni szóból származik? Ezzel semmiféleképpen nem lehet azonosulni, egyikünk sem kerülhet közelebb  Istenhez a másiknál. Nekem az a dolgom, a munkám, hogy felmenjek a színpadra, szórakoztassam a közönséget, a lehető legtöbbet adjam számukra.  Ha legördül a függöny, lemosom a sminket, nincs többé díva.

Fotó: Lëon Noël / Humen Magazin
Fotó: Lëon Noël / Humen Magazin

Kit látsz, amikor reggel felkelsz és belenézel a tükörbe. Előtted van még a Yaron Cohen nevű fiú, aki egykor voltál?

D. I.: Őt már rég elfeledtem. Egyébként nem nézegetem magam sokat, nem igazán foglalkoztat, hogyan nézek ki, csak akkor, amikor dolgozom. Húsz éve csinálom már. Ha nem öltözöm fel, csak egyszerűen magam vagyok, azzal sincs semmi baj.

Tizenhét éve győztél az Eurovíziós Dalfesztiválon, azóta is egyik arca vagy a rendezvénynek. Mennyire értesz egyet azokkal, akik azt mondják, ez egy melegbarát program?

D. I.: Természetesen az, és nem is az átlagos, hanem az extrém melegeké. Akik egész éjjel imádnak mulatni. (nevet) Azt gondolom, eléggé szeretni kell nézőként  a fesztivált ahhoz, rajongan érte, hogy egy héten keresztül végignézz, többször negyven dalt, és csak a legvégén tudd meg, ki a győztes.

Elárulod, neked melyik a személyes kedvenc számod?

D. I.: Ez időről időre változik. Minden idők dalai közül Anne-Marie David Tu te reconnaîtras című száma, ő volt a luxemburgi versenyző 1973-ban. Keressetek rá az interneten!

Min dolgozol mostanság?

D. I.: Tavaly a 101 kiskutya Szörnyellájaként léptem fel egy izraeli színházban, most egy tévésorozatban szerepelek és közben dolgozok az új albumomon.

Fotó: Lëon Noël / Humen Magazin
Fotó: Lëon Noël / Humen Magazin

Mikorra tervezed a megjelenését?

D. I.: Jövő nyárra, ám nem követek fix menetrendet. Sokat utazom, jövő héten például Svédországba, majd Norvégiába készülök. Mivel nem húsz éves vagyok már, megengedhetem magamnak, hogy jól érezzem magamat. (nevet)

Milyen műsorral készülsz a Confetti partyra?

D. I.: Úgy hallottam, hatalmas buli lesz. A zene univerzális nyelv, nem kell értened a szavakat hozzá, csak átadnod magadat a ritmusnak és a dallamnak. Remélem, hatalmasat táncolunk majd együtt.

Szerző: Cs. Z.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin