Nagyvilág

43 ország nagykövetsége ítélte el levelében a lengyel állami homofóbiát

Nyílt levelet intézett az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság Pártja által vezetett lengyel kormányhoz 43 ország varsói nagykövetsége. A belgák által koordinált akcióban részt vett többek között az amerikai, a brit, a német és a francia misszióvezető, de szerepel rajta a szlovén, cseh és izraeli nagykövetek szignója is. Magyarország nagykövete, Kovács Orsolya nincs az aláírók között.

 

 

A levél szerint „az emberi jogok nem ideológiát jelentenek, mert egyetemesek”. Az aláírók elismerik „minden egyén veleszületett és elvehetetlen méltóságát”, és hangsúlyozzák: a kormányok kötelessége állampolgáraik megvédése a diszkriminációtól, az egyenlő esélyek megteremtése. Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, a toleranciáért és a kölcsönös elfogadásért. Támogatják, hogy a társadalomban tudatosítsák az LMBTQ-közösség nehézségeit.

Sajnos mindezek sürgetése nagyon is időszerű: az ország harmadában úgynevezett LMBT mentes zóna jött létre és a lengyel köztársasági elnökválasztási kampányban nagy hangsúlyt kapott a homofóbia – előbbi az Európai Unióban rendszeresen téma és még az amerikai elnökválasztási kampányban is szóba került, utóbbi pedig heves tüntetéseket és ellentüntetéseket váltott ki Lengyelországban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin