Nagyvilág

Történelmet ír Hongkong az első ázsiai Gay Games rendezésével

1982-ben, Kaliforniában hozták létre azt a rendezvénysorozatot, melyből később a Gay Games, egy nemzetközi sport- és kulturális fesztivál jött létre. Az eseményen LMBTQ sportolók és művészek vesznek részt, akik számára rendkívül fontos volt, hogy végre nem érzik magukat kirekesztve az orientációjuk vagy nemük miatt a hagyományos sportokból.

A 11. Gay Gamesnek Hongkong fog otthont adni, amivel a queer olimpia első ázsiai rendezőjévé válnak – írja a Euronews. A novemberben esedékes rendezvény fontos mérföldkő az ázsiai LMBTQ közösségek életben.

„Hiszünk abban, hogy a játékok első alkalommal történő megrendezése itt jelentős élmény és mérföldkő lesz ázsiai közösségünk és az egész világ számára”– fogalmaztak a helyi szervezők.

A sportolók nemtől és orientációtól függetlenül vehetnek részt nemcsak hagyományos olimpiai versenyszámokban, de olyan sportokban is, mint a kidobós, a vezérszurkolás vagy a bridzs. Minden versenyző saját identitása alapján megválaszthatja, hogy női vagy férfi versenyszámban indul, amennyiben az adott sportágban van ilyen megkülönböztetés.

Keresztbetett a Covid, de nem adták fel

A hongkongi csapat minden idők legnagyobb Gay Games játékát akarta megszervezni, ám 2020-ban a Covid19-világjárvány miatt az eseményt el kellett halasztani, Hongkongban ugyanis nagyon szigorúak voltak a karanténszabályok.

Ráadásul egyedül már nem tudják lebonyolítani, így a mexikói Gudalajara lett a társszervező. Sportágak szerint szétválasztva rendezik majd az eseményt.

Bár a hongkongi hatóságok áldásukat adták a játékokra, hiszen a Covid utáni időkben nekik is érdekük, hogy minél több turista érkezzen a városba, az LMBTQ közösség helyzete felemás a kínaiak által felügyelt egykori brit gyarmaton.

A homoszexualitást ugyan 1991-ben dekriminalizálták, továbbra sincsenek olyan törvények, amelyek kifejezetten védenék az egyéneket a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetéssel szemben, és az azonos nemű párok házasságát sem ismerik el.

Apró sikerek történtek azonban, 2018-ban például a hatóságok engedélyezték, hogy a külföldi munkavállalók családi vízummal azonos nemű párjukat is magukkal hozhassák a városba. 2019-ben egy meleg köztisztviselő megnyerte azt a pert, melyet a férje házastársi kedvezményei miatt indított. 2021-ben a legfelsőbb bíróság két leszbikus anya esetében közös gyermekfelügyeleti jogot határozott meg. Idén februárban pedig a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a transznemű embereket nem lehet kötelezni nemi megerősítő műtétre ahhoz, hogy hivatalos irataikban megváltoztassák a nemüket.

A Kína különleges igazgatású területeként kezelt városban a lakosság nagy része támogatja is az LMBTQ-jogokat, mégsem valószínű, hogy a közeljövőben törvény születne az egyenlő házasság mellett, vagy akár a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció ellen.

A Gay Gamest november 3. és 11. között lehet látogatni Hongkongban.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin