Nagyvilág

18 karikás lett az Én kicsi pónim Oroszországban

 

Az orosz legfelsőbb bíróság az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította és betiltotta „a nemzetközi LMBTQ mozgalmat”, aminek következtében még inkább előtérbe kerültek a közösség elleni megmozdulások.

Legutóbb melegbárokban razziázott a rendőrség, most pedig a kifejezetten gyerekek számára készült, világszerte népszerű Én kicsi pónim: Varázslatos barátság című rajzfilmsorozat esett áldozatául az LMBTQ-ellenes törvényeknek – írja az RFE/RL.

A Kinopoiszk – az IMDb orosz megfelelője – lecserélte a rajzfilmsorozat korhatár-besorolását és most már 18 éven felülieknek ajánlja csak a megtekintést. A világ harmadik leglátogatottabb filmes adatbázisa nem indokolta a döntést, de egyes vélemények szerint az ok az lehet, hogy az egyik szereplő, Rainbow Dash sörénye és farka szivárvány színű.

Nemrég a 2000-es évek elején népszerű popduó t.A.T.u. tartalmaihoz korlátozta a hozzáférést a VKontakte (az „orosz Facebook”). A két énekesnő az All the Things She Said című dal videóklipjében csókolózik. A közösségimédia-felület minden ilyen videót önként eltávolított, amikor a propagandatörvény kiterjesztését Vlagyimir Putyin aláírta.

Oroszországban már korábban is távolítottak el vagy tiltottak be queernek vélt tartalmakat a propagandatörvényre hivatkozva, ám a legfelsőbb bíróság új döntése még inkább felgyorsítja ezeket a folyamatokat.

Az Amnesty International szerint az oroszországi LMBTQ-ellenes törvényeknek „katasztrofális” következményei lesznek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin