Színes

Világszerte a nézettségi listák élén nyitott a Heartstopper új évada

 

Mint az ismert, itthon a Líra könyvkiadó rekordbírságot kapott a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című ifjúsági sorozat miatt, mert a „gyermekvédelmi” törvény értelmében a kötetek nem voltak fóliázva, miközben a könyvek „homoszexualitást jelenítenek meg”. A két fiú romantikus történetéről szóló képregényen Rétvári Bence államtitkár teljesen kiborult, és még a világhírű regény írója, Alice Oseman is felháborodottan reagált a 12 millió forintos bírságra.

Úgy látszik azonban, a világ továbbra sem kér a magyar kormány fóliázási mániájából, ugyanis a regényfolyamból készített Netflix-sorozat második évada a nézettségi listák élén nyitott. Kapaszkodjon meg valamiben Rétvári Bence, mert bizony Magyarországon is.

Ausztráliától kezdve Bolívián át Olaszországig a világ tucatnyi pontján ez a sorozat vezeti a rangsort a Flixpatrol összesítése szerint, és még olyan, nem kifejezetten elfogadó országokban, mint például Katar vagy Szaúd-Arábia is bekerült az első tízbe.

Az eredeti képregényről és a fóliázás káros hatásairól Könnyü Hella, a Háttér Társaság kommunikációs munkatársa a Telex-nek azt mondta: „Az LMBTQI-közösséget teljesen le akarja választani a többségi társadalomról a magyar kormány. A végleges elidegenítés irányába visz, hogy a törvények arra kényszerítik a könyvesboltokat, hogy fóliázzanak be könyveket.
Gondoljunk bele, milyen megalázó érzés lehet levenni egy befóliázott könyvet a polcról, odavinni a pénztárhoz, és beállni a sorba. A fóliázással célkeresztet helyeznek azoknak a fejére, akik ezt a könyvet szeretnék megvenni. Egyesek azt fogják gondolni a boltban, hogy valami rossz, valami helytelen van abban a befóliázott könyvben, ami ott van valakinek a kezében.
Ebben a képregényben tényleg nincs semmi olyan kényes tartalom, ami a fóliázást indokolná, ennél egy főműsoridőben játszott filmben is több szexuális utalás van.”

A nézőkön kívül egyébként a kritikusok is imádják a Heartstopper folytatását, ami szerintük még első évadnál is jobban sikerült.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin